Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Προκύρηξη Κοινής Δράσης

Στις 6 Δεκέμβρη 2008, δολοφονήθηκε από αστυνομικό ο 15χρονος Αλέξης. Δεν ήταν απλώς μια δολοφονία. Ήταν μια ακόμη δολοφονία, στη σειρά των δολοφονιών των μεταναστών , της αγωνίστριας της Λευκίμμης τον ίδιο χρόνο, και τόσων άλλων τα προηγούμενα χρόνια. Μια ακόμη σφαίρα που «εξοστρακίστηκε», μετά τη ζαρντινιέρα που ξυλοκόπησε άγρια φοιτητή, το όργιο καταστολής που εξαπολύουν οι κυβερνήσεις ενάντια σε κάθε φοιτητική, εργατική ή νεολαιίστικη κινητοποίηση.

Αυτή η σφαίρα που «εξοστρακίστηκε» στο σώμα του Αλέξη πυροδότησε τις φλόγες του μεγαλύτερου εξεγερτικού γεγονότος από την εποχή της μεταπολίτευσης. Στην εξέγερση του Δεκέμβρη, συμμετείχαν μαθητές, φοιτητές, νεολαίοι της επισφαλούς εργασίας, άνεργοι, εργαζόμενοι και μετανάστες. Συμμετείχαν με έναν τρόπο όλες οι γενιές - και όχι η μία γενιά - των 700 ευρώ και των νέων εργασιακών σχέσεων. Όλοι αυτοί που η ζωή τους έγινε μάχη για την επιβίωση, ενώ γύρω τους χορεύουν τα δις που ενισχύουν τις τράπεζες, ανέτρεψαν το φόβο, τη σιωπή, την εκλογική αναμονή και τα προγραμματισμένα σχέδια όλου του επίσημου πολιτικού σκηνικού. Όλοι αυτοί εξέφρασαν ένα συνολικό μπούχτισμα και αντιπαράθεση με την εκμεταλλευτική και καταπιεστική τάξη πραγμάτων, την κρατική και εργοδοτική τρομοκρατία. Eξέφρασαν συνολική αντίθεση με όλο το πολιτικό σύστημα και τα σύμβολα της εξουσίας του και όχι ενσωμάτωση σε υπαρκτά τμήματά του ή «εναλλακτικές λύσεις» εντός του, απαίτησαν επιθετικά την ανατροπή της κυβέρνησης -και όχι απλά την παραίτηση κάποιων «υπευθύνων»- και κλόνισαν επικίνδυνα την τότε κυβέρνηση. Απέναντι στην κρατική εξουσία αντέταξαν τις ανοιχτές Λαϊκές Συνελεύσεις, που η αμεσοδημοκρατική λειτουργία τους αποτέλεσε βήμα χειραφέτησης και απελευθέρωσης, τα μεγαλειώδη μαζικά συλλαλητήρια. Αμφισβήτησαν μαζικά, με συγκρουσιακά μαχητικά χαρακτηριστικά στη δράση, τη σύγχρονη «δημοκρατική ομαλότητα» της εμπορευματοποίησης, της ποινικοποίησης και του ελέγχου κάθε κοινωνικής ανάγκης και δικαιώματος.

Ο Δεκέμβρης έσπειρε το φόβο στα εγχώρια και διεθνή καπιταλιστικά επιτελεία. Στο εσωτερικό, η κυβέρνηση της ΝΔ με την πλήρη συναίνεση του τότε «αντιπολιτευόμενου» ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε την πιο άγρια καταστολή ενάντια στους εξεγερμένους. Ο δικαστικός μηχανισμός ανέλαβε την ποινική καταστολή με προφυλακίσεις, δίκες και καταδίκες με συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να σταλεί, γρήγορα και αποτελεσματικά, το τρομοκρατικό μήνυμα.

Στις 22 Δεκέμβρη 2008, η συμμορία κράτους – κεφαλαίου – εργοδοτικού συνδικαλισμού, χτύπησε ακόμη μια φορά. Αυτή τη φορά ήταν η Κων/να Κούνεβα που δέχθηκε την επίθεση «αγνώστου» με βιτριόλι. Πριν όμως από αυτό, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με τη βοήθεια της ΓΣΕΕ, είχαν νομιμοποιήσει τις εταιρίες δουλεμπορίου, τις είχαν τροφοδοτήσει με κέρδη από κρατικές και ιδιωτικές εργολαβίες και είχαν αφαιρέσει από την Κούνεβα και όλους τους εργαζόμενους σ’ αυτές, όλα τα εργασιακά, κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. Για άλλη μια φορά, το χέρι του δολοφόνου οπλίστηκε από τις δυνάμεις της νομιμότητας και της «δημοκρατίας» που επιδεικνύουν μηδενική ανοχή στην αμφισβήτιση των επιλογών τους. Γι’ αυτό άλλωστε, η, εντελώς, «τυφλή Δικαιοσύνη» συγκαλύπτει μέχρι σήμερα τους δολοφόνους και «ξεχνά» να πάρει κατάθεση από την ίδια την Κούνεβα.

Έκτοτε, η εκμεταλλευτική και τρομοκρατική δράση του κεφαλαίου και του κράτους συνέχισε να σπέρνει θύματα, με τελευταίο τον μετανάστη που δολοφονήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της Νίκαιας. Ενώ σε λιγότερες από «100 ημέρες» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει ξανά τα ζητήματα του ασφαλιστικού, ετοιμάζει πάγωμα των μισθών, απολύει τους «προνομιούχους» συμβασιούχους των 500 ευρώ, ενώ χρειάστηκαν μόλις τρεις ημέρες για τη μετατροπή των Εξαρχείων σε κατεχόμενη από τον «αστυνομικό στρατό» ζώνη. Όμως τίποτε δεν είναι ίδιο μετά το Δεκέμβρη. Δεκάδες κοινωνικοί και εργατικοί αγώνες ξέσπασαν το χρόνο που μεσολάβησε, ανεξάρτητοι, χειραφετημένοι και ανεξέλεγκτοι από τα καθεστωτικά κόμματα και από τις ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ.

Και ο νέος Δεκέμβρης είναι εδώ. Την 1η κιόλας του μηνός, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με σκοπό την επεξεργασία και συντονισμό των πολιτικών που ήδη έχουν θεσμοθετηθεί στη συνθήκη της Λισσαβόνας (Ευρωσυνθήκη) σχετικά με την αντιμετώπιση – τον πόλεμο δηλ. κατά - του διεθνούς εσωτερικού εχθρού, είτε αυτός βρίσκεται εντός των συνόρων της Ε.Ε. είτε εκτός. Σήμερα, το καθεστώς, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα ΜΜΕ, ζητούν πιστοποιητικά υποταγής από τους μαχόμενους εργαζόμενους και νεολαίους, στήνουν σκηνικό τρόμου και εξομάλυνσης προκειμένου να τελειώσουν οριστικά με την υπόκωφη ακόμη βοή που περιμένει να ξεσπάσει. Το κράτος αναδιαρθρώνει τις υπηρεσίες του, και θωρακίζει τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του, ποινικοποιώντας κάθε κοινωνικοπολιτικό δικαίωμα που αμφισβητεί την κυριαρχία της κρατικής εξουσίας και της αγοράς.

Απέναντί τους ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ: Πιάνοντας το νήμα της περσινής εξέγερσης και όλων των αγώνων που ακολούθησαν, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε την ανυποχώρητη πάλη μας συνολικά ενάντια στο καθεστώς, ενάντια στη διεθνή της εκμετάλλευσης και της καταστολής. Με συντονισμένους, κοινωνικούς, εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, επιθετικής διεκδίκησης των αναγκών και δικαιωμάτων μας σε όλα τα επίπεδα (παιδεία, εργασία, ελευθερίες, ελεύθεροι χώροι). Με αγώνες άμεσης συλλογικής αντίστασης και δράσης που θα προβάλλουν τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών, των φοιτητών, των εργαζόμενων και μεταναστών.

Για το κοινωνικό στερέωμα και την περαιτέρω ανάπτυξη των ανατρεπτικών κοινωνικών, νεολαιίστικων και εργατικών αγώνων, που θα αποτελέσουν το πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντι στην αστική νομιμότητα, τη «δημοκρατική ομαλότητα», την «κοινωνική/εργασιακή ειρήνη», στο ίδιο το καθεστώς. Με στόχο να συμβάλλουμε στη συγκρότηση ενός Κοινωνικοπολιτικού Μετώπου ( εργαζομένων ανέργων νεολαίας μεταναστών) Μαζικής Δράσης, Ρήξης και Ανατροπής, μιας πραγματικής ανατρεπτικής κοινωνικοπολιτικής αντιπολίτευσης, ικανής να δώσει τη μάχη της συνολικής ανατροπής αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος, για την συνολική κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση.

ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ