Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

ΚΑΤΑΛΗΨΗ LIBERTATIA(θεσσαλονικη)


Αρχές Μαΐου του 2008 προχωρήσαμε στην κατάληψη του εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού στην συμβολή των οδών λεωφόρου στρατού 19 και Σαρανταπόρου.
Η συνειδητή επιλογή της κατάληψης ως πράξης έρχεται ως απόρροια της έμπρακτης άρνησής μας να υποκύψουμε στον εκβιασμό του ενοικίου. Αντιλαμβανόμαστε το ενοίκιο ως αποτέλεσμα του θεσμού της ιδιοκτησίας, τον οποίο θεωρούμε ως μια από τις κυριότερες αιτίες δημιουργίας εξουσιαστικών σχέσεων και κατ’ επέκταση αλλοτρίωσης της ανθρώπινης φύσης.
Οι βάσεις που θέτουμε για τη δημιουργία στηρίζονται στην ισότητα και την αντί-ιεραρχία. Είναι απελευθερωμένες από δογματικές ιδεολογίες και κανόνες που πηγάζουν από διάθεση για επιβολή και στρέφονται ενάντια στην ανάγκη για ενσυνείδητο σεβασμό.
Δημιουργούμε ένα μέρος ανοιχτό για όλους όσους συνειδητά αγωνίζονται ή θέλουν να αγωνιστούν για την ανατροπή ενός κοινωνικού μοντέλου οργάνωσης που βασίζεται στην εκμετάλλευση. Η μορφή αυτή κοινωνικής αυτομόρφωσης επιβάλλεται να διαδοθεί.
Η κατάληψη LIBERTATIA ως στόχο έχει να εντείνει την αντίσταση-επίθεση σε κράτος, εξουσία, καπιταλισμό και κάθε είδους φασισμό με τελικό σκοπό την απελευθέρωση φύσης και ανθρώπου από την εκμετάλλευση: Εκμετάλλευση η οποία ποτίζει τις ανθρώπινες σχέσεις από συμπεριφορές που διακατέχονται από το τρίπτυχο γλείψιμο, ρουφιανιά, βόλεμα. Εκμετάλλευση της φύσης με μόνο αληθινό σκοπό το κέρδος, δικαιολογημένη από το πλέγμα της ανάπτυξης που οδηγεί στην ολοκληρωτική καταστροφή κάθε προϋπάρχουσας αρμονικής σχέσης.
Ονομάσαμε την κατάληψη LIBERTATIA, που σημαίνει ελευθεριακό-ή, εμπνεόμενοι από την ημί-μυθική ελευθεριακή κοινότητα πειρατών γύρω στα 1600.
Όπως σαν άλλοτε έτσι και τώρα τα κύματα της ζωής μας οδήγησαν σε αυτοδιαχειριζόμενη σχεδία με προορισμό την ελευθερία.

KATAΛΗΨΗ LIBERTATIA
Λ. Στρατού 19& Σαρανταπόρου