Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Το Εγχειρίδιο του Αντάρτη των Πόλεων" του Carlos Marighella - Το πλήρες κείμενο

Το πλήρες κείμενο του βιβλίου του Carlos Marighella "Το Εγχειρίδιο του Αντάρτη των Πόλεων". Οι εκδόσεις του συγκεκριμένου βιβλίου στις αγγλόφωνες χώρες παρουσιάζουν αρκετές διαφορές: Οι περισσότερες δεν συμπεριλαμβάνουν την "Εισαγωγή" ("Introduction"), η οποία γράφτηκε από τον ίδιο τον Carlos Marighella. Αλλες εκδόσεις δεν συμπεριλαμβάνουν το τελευταίο κεφάλαιο με τον τίτλο "Urban Guerrilla Warfare, School for Selecting the Guerrilla". Θεώρησα σκόπιμο να συμπεριλάβω τα παραπάνω τμήματα του κειμένου, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι, όσο το δυνατόν, ολοκληρωμένο.
Κατεβάστε το συνημμένο αρχείο: 2003-09-03-minimanual_intro_contents_cr.zip
Στο συνημμένο αρχείο βρίσκεται (σε μορφή HTML) το πλήρες κείμενο του βιβλίου του Carlos Marighella"Το Εγχειρίδιο του Αντάρτη των Πόλεων".
Πρωτότυπος τίτλος:"Manual do Guerrilheiro Urbano".
Στο Δυτικό κόσμο είναι γνωστό ως:"Minimanual of the Urban Guerrilla".
ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:Οι εκδόσεις του συγκεκριμένου βιβλίου στις αγγλόφωνες χώρες παρουσιάζουν αρκετές διαφορές:Οι περισσότερες δεν συμπεριλαμβάνουν την "Εισαγωγή" ("Introduction"), η οποία γράφτηκε από τον ίδιο τον Carlos Marighella.Αλλες εκδόσεις δεν συμπεριλαμβάνουν το τελευταίο κεφάλαιο με τον τίτλο "Urban Guerrilla Warfare, School for Selecting the Guerrilla"
Θεώρησα σκόπιμο να συμπεριλάβω τα παραπάνω τμήματα του κειμένου, ώστε το συνολικό αποτέλεσμα να είναι, όσο το δυνατόν, ολοκληρωμένο.
Θεώρησα σκόπιμο, επίσης, να προσθέσω "Πίνακα Περιεχομένων" στην αρχή του κειμένου με hyperlinks, για πιο εύκολη πλοήγηση μέσα στο κείμενο.
Για την ιστορία, να σημειώσουμε πως στην Ελλάδα, στις 4 Ιουνίου 1973 (μέσα στη χούντα, δηλαδή), ο εκδότης Πέτρος Γαβαλάς παραπέμφθηκε σε Πενταμελές Στρατοδικείο γιατί τόλμησε να εκδώσει στα Ελληνικά τα βιβλία του Carlos Marighella, και συγκεκριμένα το βιβλίο "Για την απελευθέρωση της Βραζιλίας".
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ:Κάποια άλλα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του Carlos Marighella, δηλαδή:ένα σύντομο βιογραφικό, λίγα στοιχεία για το παρόν βιβλίο,το εξώφυλλο της πρωτότυπης έκδοσης, το εξώφυλλο μιας αγγλόφωνης έκδοσης της δεκαετίας του 1970,η ποιητική βιβλιογραφία του Carlos Marighellaένα (χαρακτηριστικό) απόσπασμα από το "Εγχειρίδιο" μεταφρασμένο στα Ελληνικά,και κάποιες φωτογραφίες, (μεταξύ των οποίων και η τελευταία του, από το νεκροτομείο),βρίσκονται στο thread με τίτλο "Ο αναρχισμός πριν απ' όλα είναι μια αποδοχή της ετερότητας, ένας σεβασμός του διαφορετικού", δηλαδή εδώ:http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=133461

Προσωπικά, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε όσους θελήσουν (και μπορέσουν) να το διαβάσουν ...... στο κεφάλαιο "THE SEVEN SINS OF THE URBAN GUERRILLA".Πιστεύω πως γίνομαι αντιληπτός -δε χρειάζεται να επεκτείνω τη σκέψη μου -τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται.
Τέλος, για τους τύπους, να
να αναφέρω πως το γεγονός της επιλογής μου να το δημοσιεύσω ...... δεν σημαίνει, αναγκαστικά, είτε ότι συμφωνώ, είτε ότι διαφωνώ με το πνεύμα του κειμένου.Το καταθέτω, ως ιστορικό τεκμήριο και για πληροφοριακούς λόγους, απλά.
Και, όπως αναφέρεται στα "αιρετικά" ή "επικίνδυνα" κείμενα:«We are not responsible for, nor do we assume any liability for, damages resulting from the use of any information on this text».
Δεν γνωρίζω εάν εξακολουθεί να κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις "Ελεύθερος Τύπος". Θέλω να πιστεύω πως η δημοσίευση αυτή δεν έχει "συνέπειες" στα οικονομικά του συγκεκριμένου εκδοτικού οίκου. Δεν επιθυμώ, ειλικρινά, να συμβεί στους φίλους του "Ελεύθερου Τύπου" ό,τι συνέβη και στη "Διεθνή Βιβλιοθήκη", που αναγκάστηκε να κλείσει.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=885744