Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Πορεία στα Τρίκαλα, ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου. Ειδήσεις από τα Τρίκαλα.

Στις 11 Νοεμβρίου είχε ορισθεί δικάσιμος στα Τρίκαλα, όπου θα εκδικαζόταν η απόφαση της ΔΕΗ για τις αναγκαστικές απαλοτροιώσεις της ΔΕΗ.ΑΕ εναντίον των κατοίκων της Μεσοχώρας. Αυτή ήταν η πρώτη ημερομηνία που θα εκδίκαζε τις απαλλοτριώσεις και θα ακολουθήσει στις 18(;) Νοεμβρίου η εκδίκαση άλλων δύο χωριών της περιοχής.
Οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, καθώς και η βεβιασμένη ανάθεση των τελικών έργων στη σήραγγα εκτροπής και μάλιστα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, δείχνει ότι η εκτροπή του Αχελώου έχει μπει στο τελικό στάδιο και ότι κάποιοι βιάζονται να ξεμπερδεύουν φοβούμενοι τα χειρότερα. Το δικαστήριο έδωσε αναβολή στην εκδίκαση και μετέθεσε την ημερομηνία της για τις 3 Μαρτίου 2010.

Με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων είχαν καλεστεί δράσεις από διάφορες ομάδες, πολιτικές/περιβαλλοντικές καθώς και από τους ίδιους τους κατοίκους. Μετά την απόφαση για την αναβολή κάτοικοι μαζί με μέλη της Πανελλαδικής κίνησης συγκεντρώθηκαν και παρέμειναν στο πεζόδρομο απέναντι από το δημαρχείο της πόλης.

Σε διαφορετικό σημείο συνάντησης στην πλατεία αυτή του Ρήγα Φεραίου, δεκάδες σύντροφοι/σες απο διάφορες συνελεύσεις/ομάδες/συλλογικότητες αλλά και ανένταχτοι μαζευόντουσαν για να προχωρήσουν σε πορεία στο κέντρο της πόλης. Στις11:00πμ ξεκίνησε η πορεία με πολύ παλμό και αρκετό κόσμο και με κεντρικό σύνθημα «Ο Αχελώος δεν είναι τσιφλίκι κανενός ο Αχελώος ήτανε και ΄θανε ποταμός», διέσχισε κεντρικούς δρόμους της πόλης των Τρικάλων.
Κατά τη διάρκεια της πορείας εκτός από τα συνθήματα μοιραζόταν και κείμενα που αφορούσαν την εκτροπή του ποταμού, καθʼ όλη την διάρκεια της πορείας αλλά και γενικότερα των δράσεων κατά της εκτροπής ακολουθούσαν διμοιρίες ενώ υπήρχαν και αρκετοί ασφαλίτες.

Ο κόσμος, ίσως και ξαφνιασμένος αν αι υπήρχαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για αντιδράσεις στην εκδίκαση, αντιδρούσε άλλος θετικά στο αίτημα για ανατροπή της εκτροπής και κάποιοι και αρνητικά.
Η πορεία αφού διέσχισε κεντρικούς δρόμους επέστρεψε στον αρχικό χώρο (πλ Ρήγα Φεραίου) όπου στήθηκε μικροφωνική, τραπεζάκια με έντυπο υλικό και τοποθετήθηκαν φωτογραφίες από τις δράσεις στην Μεσοχώρα. Εκεί οι σύντροφοι/ίσες παρέμειναν για περίπου 2 ώρες. Σε όλη την διάρκεια της μικροφωνικής δεκάδες πολίτες πέρασαν, είδαν, πήραν έντυπο υλικό και μίλησαν με τους συντρόφους.

Στις 1:30-2:00μμ το απόγευμα όλοι οι σύντροφοι πήγαν στο Παράρτημα του ΤΕΙ όπου και προχώρησαν σε συνέλευση για το ζήτημα των δράσεων για τον Αχελώο. Η συζήτηση που ακολούθησε κατέγραψε το ενδιαφέρον όλων αλλά και την πίστη για συνέχιση των δράσεων για την ανατροπή των έργων της εκτροπής του Αχελώου.

Μερικά σχόλια.
Η πορεία αλλά και η γενικότερη παρουσία των συντρόφων στην πόλη των Τρικάλων ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη. Αν δεν κάνουμε λάθος είναι η πρώτη φορά που πολιτικές συλογικότητες θέτουν το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου με τόσο κάθετο τρόπο όσον αφορά την ανατροπή όλου του φαραωνικού σχεδιασμού.

Την επόμενη ημέρα της πορείας υπήρξαν δημοσιεύματα και σχόλια σε εφημερίδες καθώς και εκπομπές σε τοπικά ραδιόφωνα. Τα σχόλια σε γενικές γραμμές είναι θετικά, από τα αρνητικά ξεχωρίζουμε δύο. Το μεν πρώτο είναι ότι σε σελίδα του δήμου Τρικάλων από υπάλληλο(;)- δημοσιογράφο(;) του δήμου γράφτηκε ότι οι κάτοικοι της Μεσοχώρας δεν αποδέχθηκαν τις συλογικότητες των αναρχικών, αντιξουσιαστών/ανένταχτων.
Η απάντηση σε αυτό έχει δύο μέρη. Το πρώτο μέρος της απάντησης είναι ότι κάτοικοι της Μεσοχώρας ήρθαν στην μικροφονική και παρέμειναν για αρκετή ώρα μιλώντας, και ανταλλάσοντας απόψεις, το δεύτερο μέρος της απάντησης προς τους δημοσιογραφούντες της σελίδας του δήμου Τρικάλων δόθηκε σε άλλο τοπικό μέσο και ακολουθεί.

Την επόμενη ημέρα, την Τετάρτη σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή τοπικός δημοσιογράφος αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στην πορεία των συντρόφων επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στο ..χάρισμα πολλών ανάλογων δημοσιογράφων. Έψαχνε να βρει, ποιος είχε “φέρει” τους συντρόφους στα Τρίκαλα.
Μέσω τηλεφώνου παρενέβει άνθρωπος από την πανελλαδική και του επεσήμανε πως ο ίδιος αν και έχει διαφορές με τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο κατανοεί πως και οι άνθρωποι των συλογικοτήτων είναι αξιόλογοι και πως τα κίνητρά τους είναι η αγάπη τους για τη φύση, τα βουνά αι τα ποτάμια και τα αίτια της παρουσίας τους βρίσκονται στην τεράστια καταστροφή που προκαλούν τα έργα της Μεσοχώρας.

Ο δημοσιογράφος επέμενε πως ακόμη και όταν πήγαν οι σύντροφοι στο ΤΕΙ υπήρξαν προβλήματα με κάποιους φοιτητές. Νέο τηλέφωνο και παρέμβαση από καθηγητή του ΤΕΙ που βρίσκονταν στην συζήτηση/συνέλευση των συντρόφων . Αφού ανέφερε πως συμμετείχαν παιδιά από την περιοχή, είπε για την συζήτηση ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και πως συμμετείχε και ο ίδιος, ενώ για το πρόβλημα με τους φοιτητές ανέφερε πως αφορμή στάθηκε πολιτικό σύνθημα που έγραψε κάποιος σύντροφος, αντέδρασε κάποιος φοιτητής κάποιας παράταξης και άλλος σύντροφος του απάντησε δείχνοντας του και τις κολημμένες αφίσες παρατάξεων της εξουσίας ότι στον «λόγο της εξουσίας πάντα θα υπάρχει απάντηση από την κοινωνία».
Στην συνέχεια και τελειώνουμε, σε αυτή την εκπομπή παρενέβηκε και μια κυρία από τη Μεσοχώρα η οποία έδωσε και την απάντηση και στο δήμαρχο αλλά και στους δημοσιογραφούντες υπαλλήλους που γράφουν στις σελίδες του δήμου. Ανέφερε λοιπόν ανάμεσα στα άλλα η συγκεκριμένη κύρια ότι ο δήμαρχος Τρικάλων είναι ανεπιθύμητος στη Μεσοχώρα λόγο του ρόλου του στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι συλογικότητες που συμμετείχαν στην πορεία, στη μικροφονική και στην συζήτηση ήταν: Αυτόνομη Συνάντηση Αγώνα για τον Αχελώο (ομάδες και σύντροφοι από Αθήνα, Αγρίνιο, Άρτα και Τρίκαλα), Αναρχική Συνέλευση Κεντρικής Ελλάδας (ομάδες και σύντροφοι Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Λαμία και Τρίκαλα) καθώς και σύντροφοι/ίσες από Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη.