Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (η νύχτα των οδοφραγμάτων και των συγκρούσεων)

Η διαστρέβλωση των γεγονότων του Νοέμβρη είναι πλέον γνωστή και αδιαμφισβήτητη. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει να χαρακτηρίζουν Την εξέγερση του Πολυτεχνείου ως μια «φιλειρηνική διαμαρτυρία» ή «ένα λαϊκό ξεσηκωμό στον οποίο συμμετείχε όλος ο ελληνικός λαός», τελευταία μάλιστα προσπαθούν να τοποθετήσουν και βουλευτές- δεξιούς, στην εξέγερση στα πλαίσια του «ήταν όλοι εκεί». Η αλήθεια φυσικά ενοχλεί , όπως και η εξέγερση από μόνη της ενοχλεί την οποιαδήποτε εξουσία είτε αυτή έχει σοσιαλιστικό προσωπείο, είτε δημοκρατικό, είτε νεοφιλελεύθερο. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου έγινε με την πρωτοβουλία μιας μειοψηφίας φοιτητών με αριστερίζουσα και αναρχίζουσα ιδεολογία . Δεν υπήρχε κομματική γραμμή ,ούτε καθοδήγηση, κάτι που δεν μπόρεσε να χωνέψει ποτέ του το ΚΚΕ και τα υπόλοιπα κόμματα που μάταια διεκδικούν μια θέση στην εξέγερση του ’73.

Μετά από ένα έντονο διήμερο κατάληψης, με τους καταληψίες να οργανώνονται σε όλα τα μέτωπα (δυσκολεύοντας ακόμα και τη δουλειά των δημοσιογράφων τοποθετώντας καθρέφτες στα παράθυρα ώστε να ρίχνουν φως πάνω σε κάμερες και φωτογραφικές μηχανές που εντόπιζαν) καθώς και με παράλληλες δράσεις σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Γιάννενα φτάσαμε στην 16η Νοεμβρίου που ήταν και η αρχή της αντίστροφης μέτρησης.:

Το απόγευμα αρχίζει μια πορεία εργατών που κατευθύνεται προς το Σύνταγμα.

18.20 Η διαδήλωση πέφτει πάνω σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Οι διαδηλωτές καταφέρνουν και σπάνε τον κλοιό της αστυνομίας κατευθυνόμενοι απ’την οδό Σταδίου προς την πλατεία Συντάγματος.

18.25: Πέφτει ο πρώτος νεκρός από τα πυρά ελεύθερου σκοπευτή, ενώ οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Ακούγονται πυροβολισμοί. Την ίδια στιγμή γίνονται εκκλήσεις μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού, για ασθενοφόρα και φάρμακα. Η αστυνομία απαγορεύει στα ασθενοφόρα να πλησιάσουν στο χώρο και σε άλλες περιπτώσεις μεταμφιέζεται σε γιατρούς και «αναλαμβάνει» τραυματίες.

19.15: Νέα διαδήλωση 5000 ατόμων προχωρά στην Πατησίων η οποία δέχεται επίθεση από ισχυρή ομάδα αστυνομικών. Οι διαδηλωτές που βρίσκονται στη Σταδίου απαντούν με βροχή από πέτρες, οι οποίες δυσκολεύουν το έργο των αστυνομικών που αργότερα θα ενισχυθούν από άλλες δυνάμεις καταστολής. Η διαδήλωση υποχωρεί , αναδιοργανώνεται και ξανά χτυπά με κάθε μέσο, η αστυνομία αποκρούεται .Περίπου την ίδια ώρα καταφθάνουν από τη λεωφόρο Σταδίου τα τεθωρακισμένα της αστυνομίας ,ενώ αστυνομικοί προσπαθούν να διώξουν τον κόσμο από το κέντρο ώστε να μπορούν τα οχήματά της να κινούνται με άνεση.

19.45: Βροχή από δακρυγόνα, καθώς ακούγονται και πυροβολισμοί.

20.30: Στήνονται τα πρώτα οδοφράγματα με αυτοκίνητα, τρόλεϊ και λεωφορεία , δίνοντας το σύνθημα για συγκρούσεις με την αστυνομία.Οι διαδηλωτές και οι καταληψίες ανάβουν φωτιές σε κάθε γωνία κυρίως για την αντιμετώπιση των δακρυγόνων, ενώ ο ραδιοφωνικός σταθμός του Πολυτεχνείου δίνει συμβουλές για το πώς να προστατευτούν από τα χημικά.

21.00: Οι διαδηλωτές από Σταδίου και Πανεπιστημίου αναγκάζονται να απομακρυνθούν. Στην Πατησιών στο ύψος της πλατείας Αμερικής 1000 περίπου διαδηλωτές μπλοκάρουν το δρόμο. Στην πλατεία Λαυρίου η αστυνομία συγκρούεται με ομάδες διαδηλωτών προσπαθώντας να τις διαλύσει.

21.15: Στη διασταύρωση Πατησίων Καπποδιστρίου ορθώνονται πιο γερά οδοφράγματα. Γίνονται βίαιες συγκρούσεις και οι διαδηλωτές υποχωρούν βάζοντας φωτιές στα οδοφράγματα. Σε λίγο στήνονται νέα οδοφράγματα και οι συγκρούσεις ξαναρχίζουν.

21.20: Αστυνομικοί και τεθωρακισμένα παίρνουν θέσεις μπροστά σε δημόσια κτίρια, αφού γνωρίζουν πως θα γίνουν επιθέσεις από την πλευρά των διαδηλωτών.

21.50: Διαδηλωτές στη Στουρνάρα φωνάζουν συνθήματα και τραγουδάνε.

22.00: Γίνονται δηλώσεις στην ολλανδική τηλεόραση από τους καταληψίες για καθαρό πόλεμο με το καθεστώς.

24.00:Η λεωφόρος Αλεξάνδρας έχει βυθιστεί στο σκοτάδι μα παραμένει γεμάτη από διαδηλωτές. Κυκλοφορούν οι πρώτες φήμες για τον αριθμό νεκρών και τραυματιών. Σε αυτό το διάστημα οι διαδηλωτές αποσύρονται λόγω των πολλών δακρυγόνων και επιστρέφουν πιο επιθετικοί και πιο μαχητικοί. Γίνονται επιθέσεις στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Πρόνοιας.

17 Νοέμβρη 0.15: Κατεβαίνουν τα πρώτα τανκς προς το κέντρο.

0.20: Ομάδες διαδηλωτών μαζεύονται στο λόφο του Στρέφη και σε άλλες πλατείες. Στην Πατησίων και σε άλλους δρόμους έχουν σχηματιστεί εστίες φωτιάς τις οποίες συντροφεύουν νεαροί που κρατάνε πέτρες και καδρόνια.

Σε ακτίνα 3 χμ από το Πολυτεχνείο διεξάγονται άγριες μάχες μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, ενώ οι οικοδόμοι καταλαμβάνουν την οδό Μάρτης. Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται συνεχώς.

0.45: Τα τανκς κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο. Στην Αλεξάνδρας κάποια σταματάνε μπροστά στα οδοφράγματα αφού δυσκολεύονται να τα διαλύσουν.

1.00:Τανκς, δυνάμεις του στρατού και της αστυνομίας παίρνουν θέσεις μπροστά απ’το Πολυτεχνείο.

1.32: Ακούγονται πυροβολισμοί, η αστυνομία πυροβολεί ακόμα και τα ασθενοφόρα που προσπαθούν να πλησιάσουν στο χώρο.

2.05:Απ’ την οδό Ιθάκης γύρω στους 2000 διαδηλωτές βαδίζουν προς το Πολυτεχνείο.

2.13: Πλέον πυροβολούν και οι στρατιώτες την ώρα που οι καταληψίες φωνάζουν

« Στρατιώτες αδέλφια μας» κάτι το οποίο δεν κάνουν φυσικά για τους μπάτσους.

2.30: Οι καταληψίες προσπαθούν να αποφασίσουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις τους την ώρα που ο εισαγγελέας και ο διευθυντής της αστυνομίας καλούν τους φοιτητές να βγούνε από το Πολυτεχνείο.

2.53: Διαπραγματεύσεις μεταξύ καταληψιών και αστυνομίας δεν οδηγούν πουθενά.

2.55: Οι καταληψίες συνεχίζουν να φωνάζουν « Στρατιώτες αδέλφια μας», με την ελπίδα να σταματήσουν οι πυροβολισμοί.

2.58: Το τάνκ ρίχνει την πύλη του Πολυτεχνείου και τα ΛΟΚ εισβάλουν στο χώρο του πανεπιστημίου. Πέφτουν πυροβολισμοί, και οι στρατιώτες δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν και τις ξιφολόγχες των όπλων. Βγαίνουν οι πρώτοι καταληψίες και φυσικά δέχονται τις σφαίρες και τα γκλόπ της αστυνομίας.

Ακολουθεί πανικός: Χιλιάδες διαδηλωτές τρέχουν στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο, ψάχνοντας για καταφύγιο στα διπλανά κτίρια. Εκεί κάποιοι ένοικοι τους ανοίγουν, άλλοι πάλι τους αφήνουν εκτεθειμένους στις δυνάμεις καταστολής. Πιο κάτω ομάδες διαδηλωτών οργανώνονται και συγκρούονται με την αστυνομία μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.



( υπολογίζεται ότι ρίχτηκαν 24.000 φυσίγγια από τους αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών. 2.192 φυσίγγια από τη φρουρά του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. 300.000 φυσίγγια από το στρατό. Έγιναν 2000 συλλήψεις στη διάρκεια των συγκρούσεων και 866 μετά την εισβολή στο πολυτεχνείο . Τραυματίστηκαν 1.103 πολίτες και 61 αστυνομικοί. Ο αριθμός των νεκρών της εξέγερσης, που μέσα από έρευνες και των ημερών μας είναι σίγουρα πάνω από 23, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα…….. )



ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ & ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ