Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

3 ΜΕΡΕΣ - ΚΡΙΣΗ, ΑΝΤΙΕΞΕΓΕΡΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ - 31 Ιουλίου - 2 Αυγούστου (Φάμπρικα *Υφανέτ)



Α. ΚΡΙΣΗ ΑΝΤΙΕΞΕΓΕΡΣΗ ΑΝΤΙΑΤΣΕΙΣ-Οι θέσεις μάχης κράτους και αφεντικών στον κοινωνικό πόλεμο


Εκεί που το ουσιαστικό περιεχόμενο του πολέμου κατά της τρομοκρατίας συναντά την πραγματικότητα της μακράς ύφεσης, οι εξελίξεις επιταχύνονται. Τώρα οι κοινωνίες πολώνονται, στο έδαφος της πραγματικότητας και όχι στον κόσμο των ιδεών, μια πόλωση που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Στο σχέδιο αυτό, κράτος και παρακρατικές φασιστικές συμμορίες συντονίζονται. Η επίθεση τους στους μετανάστες, το στήσιμο του ελληνικού απαρτχάιντ, παράγει μια σειρά διαχωρισμών και νέων περιφράξεων σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης. Είναι μια στρατηγική αιχμαλωσίας των αντιστάσεων σε φοβικά ρατσιστικά σύνδρομα. Μια στρατηγική πειθάρχησης των εκμεταλλευόμενων και διαχωρισμού τους σε κοινωνικά κομμάτια που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Τώρα περισσότερο από ποτέ το κράτος επιδιώκει να επιτεθεί σε ριζοσπαστικά κομμάτια για να επιβάλει ανενόχλητο τον ιδεολογικό του μονόλογο, τη γλώσσα του ρατσισμού και του μίσους. Στην ιστορική αυτή συγκυρία θα μας βρουν απέναντι τους.



Οι Καταλήψεις είναι εικόνα από το μέλλον


3 Μέρες
31 Ιουλίου – 2 Αυγούστου



Παρασκευή 31 Ιουλίου

20:00
Ενάντια στης φύσης τη λεηλασία - αγώνας για τη γη και την ελευθερία
Ενημέρωση για τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής
Ενημέρωση για την αντίσταση στην εκμετάλλευση της Γκιώνας – η τρομοκρατία των αφεντικών και η αλληλεγγύη στον αγωνιστή Στέφανο Κόλλια

22:30
“Εικόνες για τις Μικρές Εξουσίες”
από τη θεατρική μονάδα VJI



Σάββατο 1 Αυγούστου

19:00
Η επίθεση στους μετανάστες ως κομμάτι της επίθεσης στους αγωνιζόμενους: Κρατικές στρατηγικές, στρατόπεδα συγκέντρωσης και κοινωνικός ρατσισμός
Ενημέρωση για τις νέες αντιμεταναστευτικές πολιτικές
Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων
Ενημέρωση για τα ρατσιστικά πογκρόμ στον Άγιο Παντελεήμονα
σύντροφοι από τη Villa Amalias

22:00
“Γιατί εκτροχιάστηκε ο Ρομπέρτο Ζούκκο”
από τη θεατρική ομάδα Αντιβίωση

22:30
Συναυλία


Κυριακή 2 Αυγούστου

17:00
Κινηματικές δομές αντιπληροφόρησης και κυκλοφορία των αγώνων – η απόπειρα καταστολής του Indymedia
Ενημέρωση από μέλη του Indymedia Athens

20:00Ρεμπέτικο Γλέντι
www.yfanet.net/

Β. ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ

Do not go gentle into that good night
Rage, rage against the dying of the light
Dylan Thomas

Εδώ και κάποιους μήνες εισαγγελείς και υπουργοί έχουν αρχίσει να στοχοποιούν τις καταλήψεις. Τον τελευταίο μήνα προσπαθούν να φτιάξουν στη Θεσσαλονίκη κλίμα καταστολής των καταλήψεων, κάνοντας «επισκέψεις» στους υπεύθυνους φορείς των κατειλημμένων κτιρίων και προσπαθώντας να φτιάξουν κάποιου είδους συμμαχίες. Αυτό το καλοκαίρι δε φαίνεται να είναι σαν όλα τα άλλα. Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη ο αντίπαλος ανασυγκροτείται. Θα δοκιμάσει να πλήξει τις καταλήψεις καθώς εκεί εντοπίζει ένα διακριτό οργανωμένο κομμάτι διάχυσης του κοινωνικού αγώνα. Οι δομές των καταλήψεων αποτελούν ένα χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης που τα τελευταία χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και όχι μόνο, έχει δημιουργήσει έναν καινούργιο πόλο πολιτικοποίησης με ανατρεπτικά χαρακτηριστικά. Η εξάπλωση της κοινωνικής πρακτικής της κατάληψης ως μέσο αγώνα, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το Δεκέμβρη, φοβίζει τους κρατικούς μηχανισμούς και τους ωθεί να ενεργοποιήσουν όλα τα επιθετικά και αμυντικά αντανακλαστικά τους. Στους κατειλημμένους χώρους εδαφικοποιείται και πραγματώνεται ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης των αναγκών, των επιθυμιών και των σχέσεων των υποκειμένων, που διανθισμένος με ριζοσπαστικά περιεχόμενα αποτελεί συνθήκη εν δυνάμει αποσταθεροποιητική και την οποία πρέπει το κράτος με κάποιο τρόπο πρέπει να καταστείλει, να ενσωματώσει και να αφομοιώσει. Οι καταλήψεις βρίσκονται αυτή τη χρονική συγκυρία στο στόχαστρο της καταστολής γιατί αποτελούν σημεία συνάντησης και έκφρασης πολύμορφων απελευθερωτικών προταγμάτων. Η αυτοοργάνωση στις γειτονιές και την καθημερινότητα, η κατάφαση σε επιθετικές κινήσεις ενάντια στο υπάρχον, η δημιουργία μίας απελευθερωτικής κουλτούρας έξω από το εμπόρευμα, η αυτομόρφωση, η αλληλεγγύη σε κοινωνικά κομμάτια που αγωνίζονται, θέτουν τις βάσεις της πολιτικής και κοινωνικής ζύμωσης εντός και εκτός των τειχών τους. Αυτή ακριβώς τη ροή ο αντίπαλος θα επιδιώξει να αποκόψει.
Διανύουμε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης. Το σύστημα αδυνατεί να δώσει απαντήσεις ή έστω να μοιράσει κάποια υπόσχεση. Απολύσεις, σπίτια που κατάσχονται από τράπεζες, γενικευμένη κοινωνική ανέχεια. Μια κοινωνία όπου μικρές κοινωνικές εκρήξεις ξεπηδούν διαρκώς και αναπάντεχα. Το κίνημα με αφορμή την Κωνσταντίνα Κούνεβα, οι συγκρούσεις ενάντια στα ΧΥΤΑ από τη Λευκίμμη μέχρι τελευταία στο Γραμματικό, η έκρηξη οργής των μεταναστών με αφορμή τη βεβήλωση του κορανίου από μπάτσο, η ανάδυση αυτόνομων σωματείων στους εργασιακούς χώρους. Υλικό των κοινωνικών εκρήξεων που έρχονται, όπως άλλωστε προειδοποίησε και ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Εκρήξεις που όπως ο Δεκέμβρης θα συμπυκνώσουν τα κοινωνικά αδιέξοδα και θα εκφράσουν με δυναμικό τρόπο την έμπρακτη αμφισβήτηση στο σάπιο καπιταλιστικό κόσμο. Είναι δεδομένο για οποιονδήποτε έχει τα αυτιά και τα μάτια ανοιχτά, ότι τα αφεντικά και το κράτος οργανώνουν την έξοδο από την κρίση σε βάρος των καταπιεσμένων. Η επελαύνουσα οικονομική κρίση έχει ήδη δώσει στο κράτος σημεία για να πειστεί ότι δεν θα μπορέσει με κανένα τρόπο ούτε να υποσχεθεί αλλά ούτε και να επιτύχει την κοινωνική ειρήνη. Έτσι, δίπλα στη γνωστή συνταγή του διαίρει και βασίλευε θα εμφανιστεί και η στρατηγική της κοινωνικής πόλωσης, αυτή τη φορά απ ΄ την πλευρά του κράτους.
Ανάλογα με τις ανάγκες της συγκυρίας κατασκευάζεται ο εκάστοτε εχθρός. Ο εσωτερικός εχθρός που τη μια μπορεί να είναι «οι λαθρομετανάστες», την άλλη οι «κουκουλοφόροι», ο ιός της Γρίππης ή η «εγκληματικότητα». Αυτός που είναι υπεύθυνος για την κρίση, για την ανεργία, για τις αρρώστιες, για το κυκλοφοριακό, για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, για το ότι ο παοκ δεν πήρε ακόμα πρωτάθλημα και για άλλα χίλια μύρια δεινά.
Προφανώς το κράτος θα προσπαθήσει να ανασυγκροτηθεί με όρους επιβολής και να αποδείξει ότι η υποταγή σʼ αυτό αποτελεί μονόδρομο. Η αμφισβήτηση της δυνατότητας του κράτους να αναπαράγει με όρους ειρήνης – ενσωμάτωσης τις κοινωνικές σχέσεις, είναι πια περισσότερο από ορατή και η όξυνση της καταστολής και του δόγματος της ασφάλειας αποτελεί για το κράτος μόνο καταφύγιο.
Γιατί το δόγμα της τάξης και της ασφάλειας τη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία φαίνεται να είναι απαραίτητη προϋπόθεση επιβίωσης για το σύστημα.
Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη για το κράτος να έρθει η κοινωνία, ή μάλλον το μεγαλύτερο κομμάτι της, στην αγκαλιά της τάξης και της ασφάλειας. Η καλλιέργεια φοβικών συνδρόμων γύρω από την «εγκληματικότητα», που χάρη στα ΜΜΕ είναι αλλοδαπής προέλευσης, η απαίτηση για «εθνική ομοψυχία» απέναντι στον κοινό εχθρό, αυτόν της «οικονομικής κρίσης» ώστε να περάσει ανώδυνα για τʼ αφεντικά, η ιδεολογική και όχι μόνο επίθεση σε ριζοσπαστικούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους, αποτελούν κομμάτια του μηχανισμού που επιδιώκει να παθητικοποιήσει και να συντηρητικοποιήσει τον κοινωνικό ιστό. Η αντιεξέγερση στο μεγαλείο της, θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει τους κοινωνικούς ανταγωνισμούς, να εστιάσει στη δημόσια τάξη και τους εκάστοτε εσωτερικούς εχθρούς («λαθρομετανάστες», κουκουλοφόροι κτλ.) και να τους αποτρέψει από το να στραφούν επιθετικά προς την εξουσία. Από τη στιγμή άλλωστε που δεν μπορεί πια ο κοινωνικός συσχετισμός να αναπαραχθεί με ενσωμάτωση, κάτι τέτοιο θα επιτευχθεί με διαίρεση. ΜΜΕ, πολιτικοί συσχετισμοί στο κοινοβούλιο, παρακράτος και χουντοδέξιοι θα συνεργαστούν αγαστά όχι πια για την κοινωνική ειρήνη, αλλά για την κοινωνική πόλωση. Σε αυτό το παιχνίδι όμως δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι όλα τα κοινωνικά κομμάτια δεν έχουν ακόμα πάρει θέση και ότι όποιος σπέρνει ανέμους, καμιά φορά, θερίζει και θύελλες.
Το ιδεολογικό υπόβαθρο σιγά-σιγά ολοκληρώνεται. Συντηρητικοποίηση, νομιμοφροσύνη, και ο καθένας για την πάρτη του. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση ώστε και η νομοθετική κατοχύρωση της επίθεσης του κράτους να γίνει σύντομα πραγματικότητα. Ο κουκουλονόμος να ποινικοποιεί το ελάχιστο μέσο αυτοπροστασίας του διαδηλωτή απέναντι στον στρατό της αστυνομίας και ο πολλά βαρύς χουντο-Σανιδάς, να στοχοποιεί καταλήψεις και αυτόνομα στέκια, αφήνοντας φυσικά απέξω τις μπίζνες των παπάδων στο Βατοπέδι, και τα οικονομικά σκάνδαλα. Τελευταίο χτύπημα, διπλό μάλιστα, στη διακίνηση της πληροφορίας. Από τη μία τα ΜΜΕ που έχουν κάνει μήνες τώρα καλά τη δουλειά τους σαμποτάροντας την εξέγερση του Δεκέμβρη, θα συνεχίσουν το έργο τους ενισχύοντας τα ρατσιστικά και εθνικιστικά αισθήματα των υπηκόων, πλημμυρίζοντας με εμπορεύματα και αποχαύνωση την καθημερινότητά μας, χειραγωγώντας κομμάτια της κοινωνίας. Από την άλλη, οι κρατικοί και όχι μόνο μηχανισμοί, θα επιλέξουν απʼ την πλευρά τους να χτυπήσουν τα πιο διαδεδομένα μέσα αντιπληροφόρησης. Προσαγωγές για σπρέι και αφισοκολλήσεις, οργανωμένη επίθεση στο Indymedia.
Ω ναι, καλοί μας συνάνθρωποι, μαγειρεύεται επίθεση. Επίθεση που δε θα αφορά μόνο τους αντιεξουσιαστές, τους αναρχικούς και τις καταλήψεις τους, αλλά όσες και όσους αντιστέκονται.
Στον ήχο των ελικοπτέρων που πέταξαν πάνω από την στέγη μας δεν μαζευόμαστε. Παραμένουμε και προτάσσουμε τη δύναμή μας. Με αυτή θα σταθούμε μπροστά σε οποιαδήποτε επιχείρηση κατάσβεσης της φλόγας που σιγοκαίει τα θεμέλια του γερασμένου αυτού κόσμου.



Πόλεμος κοινωνικός μέχρι την καταστροφή αυτού του κόσμου

Αλληλεγγύη στους μετανάστες

Αλληλεγγύη στις καταλήψεις



ΦΑΜΠΡΙΚΑ ΥΦΑΝΕΤ
www.yfanet.net/