Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Μετανάστες και πρόσφυγες, οι άνθρωποι χωρίς τίποτα. Μαζί μπορούμε να κατακτήσουμε τα πάντα! (Προκήρυξη πάρκου Ναυαρίνου για τους μετανάστες)

Μετανάστες και πρόσφυγες. Για την ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομική εξουσία αποτελούν το “μεταναστευτικό πρόβλημα”, είναι οι “απόβλητοι” της νέας εποχής, οι άνθρωποι που περισσεύουν. Ανθρωπιστές και δημοκράτες βομβαρδίζουν τις χώρες τους, τράπεζες και πολυεθνικές εταιρείες αρπάζουν τη γη και το νερό τους, λεηλατούν τις πρώτες ύλες και τις ζωές τους. Κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να φτάσουν στον “αναπτυγμένο κόσμο”. Ορισμένοι πεθαίνουν προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα της Ευρώπης ή σακατεύονται από τα βασανιστήρια αστυνομίας και λιμενικών.
Περίπου 12.000 είναι οι νεκροί την τελευταία δεκαετία στο ευρωπαϊκό φρούριο και 400.000 είναι τα θύματα βασανιστηρίων. Μόνο το 2008 1.502 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα, ενώ κανείς δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των ναυαγίων-“φαντασμάτων”… Και δεν είναι μόνο η θάλασσα που τους σκοτώνει. Είναι η κάψα της Σαχάρας, είναι οι σφαίρες των αστυνομικών στην Αίγυπτο, είναι οι νάρκες στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα φορτηγά στα οποία κρύβονται στην Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Γαλλία, τα “σύμφωνα” και οι “ντιρεκτίβες” του θανάτου και της υποταγής.
Μετανάστες και πρόσφυγες. Αφρικανοί, Ασιάτες και Λατινοαμερικανοί, που ήταν ευλογημένο εμπόρευμα, σκλάβοι και υποτελείς τους προηγούμενες αιώνες, σήμερα βαφτίζονται “λαθρομετανάστες”, αποτελούν τον νέο “εσωτερικό εχθρό” και γίνονται ανεκτοί μόνο ως ελεγχόμενα φτηνά εργατικά χέρια στον ευρωπαϊκό εφιάλτη.
Και στη “φιλόξενη” Ελλάδα;
257 μετανάστες και πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στον ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο μόνο μέσα στο 2007, 181 το 2008 και πάνω από 1.000 την τελευταία δεκαετία. Το ίδιο διάστημα, 50 από αυτούς δολοφονήθηκαν από αστυνομικούς, λιμενικούς ή “αγανακτισμένους νοικοκυραίους”, χωρίς να υπολογίζονται οι εργατικές δολοφονίες λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας (13 μετανάστες είναι οι νεκροί μόνο στα ολυμπιακά έργα).
Μετανάστες και πρόσφυγες. Δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, στα χωράφια, στις οικοδομές, στους δρόμους, στα σπίτια. Χωρίς χαρτιά, χωρίς αξιοπρέπεια, χωρίς ελευθερία. Όταν αντιδρούν, όπως έκαναν η καθαρίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, οι εργάτες γης στη Μανωλάδα, οι χιλιάδες που ξεχύθηκαν στους δρόμους το Δεκέμβρη ή διαδήλωσαν πρόσφατα στην Αθήνα ενάντια στην προσβολή που υπέστησαν από τον αστυνομικό που έσκισε το Κοράνι, απειλούνται, ξυλοκοπούνται, φυλακίζονται, εκδιώκονται από τις πλατείες, τις παιδικές χαρές και τα κτίρια όπου βρίσκουν καταφύγιο, απελαύνονται. (Μόνο το 2008 οι ελληνικές αρχές εξέδωσαν 88.000 αποφάσεις απέλασης).
Μετανάστες και πρόσφυγες. Βιώνουν την αστυνομική βία, τις “επιχειρήσεις-σκούπα”, τη βαρβαρότητα της Πέτρου Ράλλη, τα αστυνομικά τμήματα-κολαστήρια, τις επιθέσεις από φασιστικές συμμορίες στα σπίτια τους, τον καθημερινό εξευτελισμό, το ανθρωποκυνηγητό στους δρόμους, το μαχαίρι του φασίστα και του παρακρατικού, τα βασανιστήρια, την άγρια εκμετάλλευση, τις συνθήκες δουλείας. Πριν από μερικά χρόνια τους δολοφονούσαν για ένα καρπούζι, σήμερα τους σέρνουν στους δρόμους δεμένους με σκοινιά με την υποψία μιας ασήμαντης κλοπής.
Και ο πόλεμος της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ενάντια στην ανθρωπότητα, ο πόλεμος του θανάτου ενάντια στη ζωή εντείνεται… Κυβέρνηση, κανάλια και φασιστο-“επιτροπές κατοίκων” θέλουν να “εκκαθαρίσουν” τις πόλεις από τους “ανθρώπους-σκουπίδια”, να τους κλείσουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης-χωματερές, να εκμεταλλευτούν μόνον όσους τους είναι απαραίτητοι ως υπηρετικό προσωπικό, να πνίξουν την οργή τους, να εξαλείψουν τις πορείες, τις απεργίες πείνας και τις διαμαρτυρίες κατά της καταστολής και του ρατσισμού. Για το λόγο αυτό υιοθετούν τη γλώσσα της φασιστικής ακροδεξιάς (“το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι οι λαθρομετανάστες και οι κουκουλοφόροι”) και στήνουν μηχανισμούς εξόντωσης όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά για όλους τους “παρείσακτους”: τους καταληψίες, τους φτωχούς, τους ανυπότακτους, τους αγωνιζόμενους ανθρώπους, ΕΜΑΣ.
Θα μας βρίσκουν ξανά και ξανά μπροστά τους
Με το πιο ισχυρό μας όπλο: την αλληλεγγύη

*ΠΡΟΒΟΛΗ, Δευτέρα 6 Ιουλίου, 9μμ, αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Ναυαρίνου

*ΠΟΡΕΙΑ, Τρίτη 7 Ιουλίου, 7μμ, Ομόνοια

ανοιχτή συνέλευση αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου Ναυαρίνου & Ζωοδόχου Πηγής