Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Παλιά η εξουσία εκφραζόταν με την απροσχημάτιστη φυσική βία. Τότε την ονοματίζανε χούντα, δικτατορία, ολοκληρωτικό καθεστώς. Σήμερα η εξουσία αναβαθμίστηκε. Έχει συμβούλους, κοινωνιολόγους, δημοσκόπους, image makers. Έχει και τον τρόπο να μπαίνει σε κάθε σπίτι: τα media. Και ως δια μαγείας, εγένετω «δημοκρατία». Και δεν είναι ότι εξαφανίστηκε η βία. Απλά μπήκε σε δεύτερο πλάνο. Πρώτα έρχεται η συναίνεση, είτε λέγεται εθνική ενότητα, είτε νοικοκύρεμα, είτε έξοδος από την «κρίση», είτε, είτε, είτε… Όποιος ξεφεύγει ή ακόμα χειρότερα ξεμπροστιάζει τα προτάγματα της συναίνεσης, βαφτίζεται εσωτερικός εχθρός, κυνηγιέται, χτυπιέται, φυλακίζεται. Για το καλό του κοινωνικού συνόλου, πάντα.
Η «δημοκρατία» πρέπει να έχει άλλοθι για να παραπλανεί την πλειοψηφία να γράφει το όνομα της χωρίς εισαγωγικά. Το πανεπιστημιακό άσυλο το κέρδισαν τα κοινωνικά κομμάτια που εξεγέρθηκαν, είτε ήταν φοιτητές, είτε εργάτες, είτε άνεργοι. Το μετέτρεψε σε άλλοθι η εξουσία όταν το έκανε νόμο του κράτους. Η μπάλα της διαχείρισης του πέρασε έντεχνα στο γήπεδο της «δημοκρατικής» νομιμότητας. Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε πιο έντονα τώρα. Οι υπουργοί έχουν λόγο για την κατάργηση ή μη του ασύλου. Το ίδιο και οι δημοσιογράφοι, οι αστυνομικοί διευθυντές, ο Καρατζαφέρης, η Παναγιωταρέα, το ΔΣ των καθηγητών της Νομικής… Κατέβηκε ποτέ κανείς τους στον δρόμο για το άσυλο; Το χρησιμοποίησαν ποτέ τους, όντας αντισυστημικοί; Ρητορικές οι ερωτήσεις. Πάντα ήταν στην άλλη μεριά, υπερασπιστές της εξουσίας και υπάλληλοί της.
Το πρωί της Κυριακής 6/12 δεκάδες χιλιάδες κόσμου συρρέουν για την πορεία των Δεκεμβριανών του 2009 και λίγο πριν καταλαμβάνεται το κτήριο της Πρυτανείας. Δημιουργείται σκηνικό με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Κίττα, να μπαίνει ως ανθρώπινο τοίχος μεταξύ του πλήθους και της εισόδου του κτηρίου με αποτέλεσμα τον προπηλακισμό του και τον αστάθμητο παράγοντα του ελαφρού καρδιακού επεισοδίου που υπέστη. Από αυτό το περιστατικό πιάστηκε και το επιτελείο του Χρυσοχοΐδη με αποτέλεσμα αφενός τα media να κατασκευάσουν ιστορίες με τέρατα που χτυπούσαν με λοστούς το κεφάλι του
Εξίσωση 1πρύτανη, αφετέρου να επιτρέψει στα πιο επαίσχυντα και ξεπουλημένα κομμάτια της πανεπιστημιακής κοινότητας να δηλώνουν, δήθεν εκ μέρους της, υπέρ της κατάργησης του ασύλου με αποτέλεσμα την πρωτοφανή κατάληψη της Πρυτανείας από δυνάμεις των ΜΑΤ τις επόμενες δύο ημέρες.
Δύο μέρες αργότερα, μία δράκα καθηγητών της νομικής που ονομάζονται ΔΣ, αποφασίζουν να αβαντάρουν επικοινωνιακά τον Χρυσοχοΐδη, βγάζοντας μια ανακοίνωση που ζητά πανεπιστημιακή αστυνομία, είσοδο στην νομική με ταυτότητα, βίαιη εκκένωση των στεκιών και κλείσιμο του ραδιοσταθμού Ένταση, γέννημα του περασμένου Δεκέμβρη που λειτουργεί μακριά από οικονομικά συμφέροντα, εκφράζοντας απόψεις που φιμώνονται και καταστέλλονται από την εξουσία. Με έωλα επιχειρήματα και μια ανύπαρκτη συλλογιστική προσπαθεί να συνδέσει τον προπηλακισμό του Κίττα με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις οργανωτικές δομές των αντισυστημικών μειοψηφιών. Πράγματα που στο φασιστικό και ολοκληρωτικό πολιτικοοικονομικό σύστημα που ζούμε πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να επιβιώσουν εκτός ασύλου. Οι καθηγητές αυτοί, πέρα από αυλοκόλακες της εξουσίας, είναι και καταφανώς αδίστακτοι. Σίγουρα θα ήταν απείρως πιο ικανοποιημένοι αν η υγεία του Κίττα είχε άσχημη κατάληξη. Και αυτό φαίνεται από το πώς ως ύαινες πέφτουν πάνω στο σκηνικό του προπυλακισμού και το κάνουν παντιέρα για την καταστολή εγχειρημάτων όπως ένας κοινωνικός ραδιοσταθμός και μάλιστα σε έναν χώρο που καθαυτός προορίζεται για τέτοια εγχειρήματα, στο άσυλο.
Την απάντηση την έδωσαν ήδη αυτοί που ζουν και αγωνίζονται στον πραγματικό κόσμο και όχι στους γυάλινους πύργους των επιδοτήσεων και των πολιτικών παιχνιδιών. Όσοι κατέβηκαν στους δρόμους για την προάσπιση του ασύλου, οι φοιτητικοί σύλλογοι που έκλεισαν τις σχολές σε αλληλεγγύη και κυρίως τα κοινωνικά κομμάτια που αντιστέκονται και δεν έχουν τίποτα να χάσουν από έναν ακόμη Δεκέμβρη.
Ο άνθρωπος δεν έχει ανάγκη μονό να μιλήσει, έχει ανάγκη και να ακουστεί. Η ελεύθερη έκφραση χωρίς αποδεκτή, είναι κενό γράμμα και επικοινωνιακό τρυκ. Για αυτό είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε τις υποδομές αντιπληροφόρησης και ελεύθερης έκφρασης που μονοί μας φτιάξαμε και ανοικτά διαχειριζόμαστε, με κάθε κόστος. Ο Ράδιο Ένταση λειτουργεί ενοχλητικά προς την εξουσία, από την στιγμή που έχει υιοθετήσει την πολεμική ενάντια στα media και δίνει λόγο σε φωνές που η κυριαρχία απομονώνει, αναδεικνύει γεγονότα που αποκαλύπτουν το ψεύδος της συναίνεσης. Το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται εντός ασύλου μόνο ζωογόνο μπορεί να είναι για το πανεπιστημιακό άσυλο, που κινδυνεύει να μετατραπεί σε νεκρό σώμα. Δεν σκοπεύουμε εξάλλου να αφήσουμε τα media να ορίζουν τις ζωές μας και να διαστρεβλώνουν τον λόγο μας.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ INDYMEDIA ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΦΥΑΔΕΣ ΤΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΝΟΧΛΟΥΝ
ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ.

ΠΗΓΗ:
www.radio98fm.org/