Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

«ΕΞΩ ΟΙ ΜΠΑΤΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ» Πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομοκρατία 30-10-09

Πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομοκρατία και την στρατιωτική εισβολή των ταγμάτων «ασφαλείας» της ελληνικής στρατικοαστυνομιας στα Εξάρχεια.

Η πορεία είχε πολύ κόσμο. Όταν ξεκίνησε όλη η πλατειά Εξαρχείων ήταν γεμάτη από κόσμο. Η πορεία κατέβαινε τη Στουρνάρη και η κεφαλή της ήταν στην Πατησίων ενώ η ουρά της στην πλατεία/ . Η πρώτη πρόχειρη εκτίμηση ήταν για 700 –800 διαδηλωτες/τριες.

Όταν βγήκε στην Πατησίων και προχώρησε προς Σταδίου φάνηκε ο πραγματικός όγκος της κινητοποίησης.

Η πορεία συνολικά είχε περισσότερους /ες από 1.500 και αν σκεφτούμε ότι ήταν σφικτή και πυκνή και χωρίς να θέλουμε να γίνουμε ανθρωπομετρητές, η πορεία είχε πολύ περισσότερο κόσμο από την προηγούμενη και κατά μια εκτίμηση…ένα 2.000 βάζει τα πράγματα στα αληθινά δεδομένα.

Τα δυο πανό της πρωτοβουλία κατοίκων Εξαρχείων ήταν μπροστά με συνθήματα «Θέλουμε γεινονιές χωρίς αστυνομοκρατία» και « έξω οι ειδικές δυνάμεις από τα Εξάρχεια» ενώ ακολουθούσαν πανο του κκκε μλ και του δικτύου αλλον εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων αλλά και σημαίες της ανταρσίας ενώ μεγάλο κομμάτι α/α ηταν πίσω.

Δυναμική ήταν, παλμό είχε αλλά όχι όσο η αστυνομικέ επιχειρήσεις σκούπας και όσο είναι η αστυνομική καταστολή που εφαρμόζεται.

Διμοιρίες Ματ είχαν στηθεί στην Σταδίου και μολις μπηκε η πορεία, έμειναν μπροστά της ενώ κάποιες άλλες διμοιρίες χακί έμειναν μπροστά και στα πλάγια. Στους παράλληλους δρόμους… έβλεπες άλλες διμοιρίες να ακολουθούν σε απόσταση παράλληλη (δυο στενών ) την πορεία.

Στη βουλή έντονη μυρωδιά χοιρινού η οποία ακολούθησε την πορεία μέχρι πριν το οφθαλμιατρείο πλαγιοκοποντας από τα πεζοδρόμια δεξιά και αριστερά.

Ασφαλιτομανι μπόλικο με μοτο , που σε δυο περιπτώσεις, πέρασαν στο ύψος της Κλαυθμώνος μέσα από την πορεία. Ήδη τόσο πριν όσο και μετά το τέλος της πορείας – η οποία διαλύθηκε στα προπύλαια και ουχί στα εχαρχεια από όπου είχε ξεκινήσει- ξαμολήθηκαν ομαδες «Δελτα « και «Ζ»

Στο παρκινγκ σόλωνος και μαυρομιχάλη υπήρχαν τα μηχανοκίνητα τάγματα ασφάλειας της ελληνικής στρατοαστυνομιας ενώ διμοιρίες ΜΑΤ ήταν ακροβολισμένες στα στενά (και στις τέσσερις γωνίες των δρόμων) μέχρι χαμηλά τη Σόλωνος.

Κάνιγγος επίσης διμοιρίες κλούβες και καλόπαιδα με μοτο. Στην ακαδημίας λίγο μετά τα λεωφορεία, η δια εικόνα με μπλόκα από Ζηταδες, μέχρι τη βουλή μπάτσοι και κλούβες, κλειστή η κίνηση προς Μαξίμου, μπλόκα στην Κηφισίας πάλι από Ζ και Δ το ίδιο και στην κάθοδο προς Καλλιθέα και αριστερά στη Βουλιαγμένη.

Η πορεία έληξε στα προπύλαια όπου άρχισε σιγά σιγά ο κόσμος να αποχωρεί.

Υ.Γ (1) Υπήρξε ένα περιστατικό με φωτογράφο που δεν ήταν επαγγελματίας. Στην Σταδίου «στριμώχτηκε» σε ένα περίπτερο ένας από τους μπροστινούς φωτογράφους και του ζητήθηκε ταυτότητα. Πριν από τη διευκρίνηση έπεσαν κάτι κλοτσιές αλλά δεν συνεχίστηκαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Βάση και της «απόφασης» που έχουν πάρει στο πεζοδρόμιο και την οποία έχουν ήδη κάνει πράξη στις πορείες φωτορεπόρτερ και ρεπόρτερ (απόφαση η οποία λέέι ότι όταν υπάρχει άγνωστος με κάμερα … πλευρίζεται και του ζητείται να δείξει ταυτότητα αν όχι επαγγελματική τουλάχιστον πολιτική (ΔΑΤ αστυνομική) προκείμενου να ξέρουν αν πρόκειται για πολίτη ερασιτέχνη φωτογράφο η ασφαλίτη.

Ο συγκεκριμένος νεαρός φωτογράφος, αφού ερωτήθηκε από ρεπόρτερ ο οποίος και του έδειξε τη δημοσιογραφική αλλά και την πολιτική του ταυτότητα για αυτονόητους λόγους, του ζήτησε να μάθει αν εργάζεται σε κάποιο πρακτορείο και εάν είναι επαγγελματίας ενώ του ζήτησε να του δείξει την ταυτότητα του για να διαπιστωθεί αν πρόκειται για πολίτη η για ασφαλίτη σε διατεταγμένη υπηρεσία.

Τελικά ο άνθρωπος, αφού ξεπέρασε το πρώτο σοκ έβγαλε την ταυτότητα του την πολιτική και την έδειξε… τελειώνοντας εκεί την ένταση.

Επαναλαμβάνουμε ότι είναι απόλυτα σεβαστό να ζητείται ταυτότητα από τους διαδηλωτές σε φωτογράφους δημοσιογράφους κλπ προκείμενου να απομονώνονται τα ρουφιάνια που … εμφανίζονται ως φωτορεπόρτερ.

Καλό θα ήταν να υπάρχει μια πιο «καλύτερη « προσέγγιση σε ανάλογα περιστατικά αν μη τι άλλο για να μην την πληρώσει κανείς άσχετος που δεν είναι ασφαλιτακι.

Υ.Γ (2) Όταν εξοστρακίζονται ιπτάμενα αντικείμενα καλό θα ήταν ο εξοστρακιστείς να ελέγχει πρώτα το στόχο, γιατί όπως διαπιστώθηκε η διμοιρία στη βουλή δίπλα από το περίπτερο στα λουλουδάδικα που απειλούσε και εμφανίσθηκε προκλητικότατη είχε ασπίδες ενώ το άτυχο ζευγάρι που εκείνη την ώρα περνούσε μπροστά από τους μπάτσους… λόγο ανακλαστικών –έσκυψαν – γλίτωσαν το κατακέφαλο…!

κόκκινοι αντι-ρεπόρτερ

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1098071