Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Ναρκωτικά, ΗΠΑ, και η κατοχή στο Αφγανιστάν


Οι δρόμοι της νάρκωσης στο γεωπολιτικό πεδίο
Οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν την παραγωγή ναρκωτικών στο Αφγανιστάν, καθώς καλύπτει το κόστος της παρουσίας τους εκεί, λέει ο Στρατηγός Μαχμούτ Γκαρίβ, πρώην διοικητής κατά τη διάρκεια της επέμβασης της ΕΣΣΔ, ο οποίος ομολογεί αυτό που ήταν ευρέως γνωστό μέχρι τώρα, τη δύσκολη κατάσταση στην οποία περιήλθαν τα στρατεύματα της ΕΣΣΔ στη χώρα. «Επαναλαμβάνουν τα λάθη μας. Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των Αμερικανών, Βρετανών και άλλων στρατιωτών στο Αφγανιστάν είναι περίπου ίσος με αυτόν που είχαμε στην 40η Διοίκηση, περίπου 100 χιλιάδες. Σαράντα δύο χώρες εμπλέκονται. Αλλά έχουν τεράστιες δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων. Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις είναι δύσκολο να διαχειριστούν».
Ο στρατηγός παραδέχεται τη στήριξη που δέχεται η παγκόσμια οικονομία από τη διαχείριση των ναρκωτικών: «Το 90% των ναρκωτικών από το Αφγανιστάν πηγαίνουν σε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το 80% της παγκόσμιας παραγωγής γίνεται στο Αφγανιστάν. Έχει ξεπεράσει τις χώρες της νότιας Αμερικής, όπως την Κολομβία. Τριάντα χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία πεθαίνουν κάθε χρόνο από τα ναρκωτικά. Και, δυστυχώς, κάποιοι ηγέτες κρατών δε θέλουν νʼ ανακατευτούν μʼ αυτό. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βγάζουν λεφτά απʼ αυτό… Οι Αμερικανοί παραδέχονται ότι τα ναρκωτικά βγαίνουν από το Αφγανιστάν με αμερικανικά αεροπλάνα. Η διακίνηση αυτή τους αποδίδει περίπου 50 δισ. δολάρια το χρόνο – που καλύπτει πλήρως τα έξοδα διατήρησης των δυνάμεών τους εκεί. Εμπλέκονται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνο όταν δέχονται επίθεση. Δεν έχουν κάποιο σχέδιο για να εξοντώσουν τους μουτζαχεντίν».
Στο Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τους Ταλιμπάν ότι καλλιεργούν την παπαρούνα για να χρηματοδοτήσουν την αντίσταση στις συμμαχικές δυνάμεις. Η ειρωνεία είναι ότι μόνο την περίοδο των Ταλιμπάν παγκόσμια υπήρξε μία θεαματική μείωση στη σοδειά του οπίου στο Αφγανιστάν. Οι Αφγανοί Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει την καλλιέργεια οπίου σε όλη την επικράτεια, πιθανότατα για πρώτη φορά στην Αφγανική ιστορία. Σημαντικότερο ερώτημα είναι πώς και πότε ξεκίνησε η επιχείρηση παραγωγής και διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή. Η CIA χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό λεφτά από ναρκωτικά για να χρηματοδοτήσει τις επιχειρήσεις της σε όλο τον κόσμο. Δεν ξεκίνησε στο Αφγανιστάν, ήρθε εδώ, αφού έγιναν πειράματα αλλού. Αυτό είναι κάτι που δεν τυχαίνει προβολής στα διεθνή μήντια για προφανείς λόγους, παρά το γεγονός ότι βλάπτει εκατομμύρια ζωές σε όλη την υφήλιο.
η συνέχεια εδώ
ΠΗΓΗ:
anarchypress.wordpress.com/