Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝ!ΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ!



ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ!
Ενημερωτικό κείμενο και κάλεσμα για την συζήτηση στο εργατικό κέντρο την Πάρασκευή 8 Μαϊου στις 6μ.μ. για την Κ.Κούνεβα και το δουλεμπόριο των καθαριστριών.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

Η δολοφονική επίθεση με βιτριόλι εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα, καθαρίστριας στο χώρο του ΗΣΑΠ , μετανάστριας και γραμματέα της Παννατικής Ενωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π), έφερε στο φως τον εργασιακό μεσαίωνα κάτω από τον οποίο εργάζονται οι καθαρίστριες, με αυτουργούς τόσο τις εργολαβικές εταιρίες , για λογαριασμό των οποίων δουλεύουν, όσο και τις δημόσιες υπηρεσίες (ΗΣΑΠ, ΟΣΕ, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια) που επιτρέπουν το δουλεμπορικό αυτό καθεστώς. Άρνηση καταβολής βαρέων και ανθυγιεινών, απειλές για απολύσεις και μαύρες λίστες , μη πληρωμή υπερωριών, πληρωμή κάτω από τη συλλογική σύμβσση εργασίας, εξαναγκασμός υπογραφής βεβαιώσεων πληρωμών που ποτέ δεν πήραν, αυθαίρετες μεταθέσεις σε άλλους τομείς και πόστα από τα συμφωνηθέντα, όλα αυτά μαρτυρούν το δουλεμπόριο.

Οι επόμενες μέρες από την δολοφονική απόπειρα στις 22 Δεκέμβρη, βρήκαν χιλιάδες αλληλέγγυο κόσμο, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και δεκάδες σωματεία, σε ολόκληλη τη χώρα και το εξωτερικό(διαδηλώσεις στη Βουλγαρία), να πραγματοποιούν διαδηλώσεις, συναυλίες οικονομικής ενίσχυσης, παρεμβάσεις ενημέρωσης της κοινωνίας για το εργολαβικό καθεστώς των εργαζομένων στην καθαριότητα. Οι προσπάθειες αυτές, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα, έχουν ήδη φέρει τα πρώτα θετικά βήματα στην κατεύθυνση της κατάργησης του δουλεμπορίου στον δημόσιο τομέα και την πρόσληψη των καθαριστριών σε καθεστώς μόνιμης και σταθερής απασχόλησης με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Στην Αθήνα, η Π.Ε.Κ.Ο.Π. μαζί με δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων, έχουν συσπειρωθεί με στόχο να πιέσουν τον ΗΣΑΠ να καταγγείλει τη σύμβαση που έχει συνάψει με την εργολαβική εταιρία ΟΙΚΟΜΕΤ(οι εργοδότες της Κούνεβα) και να προσλάβει τους εργαζόμενους το ίδιο το δημόσιο, δηλαδή ο ΗΣΑΠ, μέσω ΑΣΕΠ. Παρά τις αντιστάσεις που προβάλει η διοίκηση και την τρομοκρατία που υφίσταται από το κράτος και τα εργοδοτικά σωματεία της ΕΘΕΛ και της ΟΙΚΟΜΕΤ., το σωματείο της Π.Ε.Κ.Ο.Π. δείχνει αποφασισμένο να συνεχίσει μέχρι να το καταφέρει.

Στη Θεσσαλονίκη, το κίνημα αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα και οι πολύμορφες δράσεις του ανέδειξαν το επίσης δουλεμπορικό καθεστώς των καθαριστριών εντός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Φοιτητές και καθηγητές μαζί με τους ίδιους τους απασχολούμενους στο πανεπιστήμιο από εργολάβους, συσπειρώθηκαν και για τρεις βδομάδες κατέλαβαν την πρυτανεία, απαιτώντας από τη διοίκηση του πανεπιστημίου να διώξει τους εργολάβους και να προσλάβει η ίδια το προσωπικό στην καθαριότητα και τη συντήρηση. Ο πρύτανης, κάτω από την ασφυχτική πίεση της πρωτοβουλίας αυτής, δεσμεύτηκε να δρομολογήσει διαδικασίες για τη απομάκρυνση των εργολάβων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενημέρωσης των καθαριστριών και της κοινωνίας της Πάτρας, αλλά και για να ακουστεί η φωνή των ίδιων των εργαζόμενων στο χώρο της καθαριότητας, σας καλούμε την Παρασκευή 8 Μαϊου σε εκδήλωση/συζήτηση για το δουλεμπόριο, τις εργολαβικές εταιρίες καθαρισμού αλλά και για μία από κοινού προσπάθεια ενάντια στην εκμετάλλευση και το δουλεμπόριο. Η συζήτηση θα γίνει στις 6 μ.μ., 3ος όροφος εργατικού κέντρου Πάτρας και θα συμμετέχει η Β.Παπαθανάση , πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Ο.Π. Και η Β.Τσούνη, αντιπρόεδρος.

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Πάτρας