Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Κείμενο αλληλεγγύης απο Θεσσαλονίκη(Κολεκτίβα Rozbrat )

Οι καταλήψεις παντού και πάντα αποτελούν μια έμπρακτη άρνηση ενάντια στον εκβιασμό της ιδιοκτησίας. Πέρα από αυτό όμως, το γεγονός που άλλοτε ενοχλεί και άλλοτε τρομάζει τους εξουσιαστές είναι ότι πίσω από τους τοίχους τους διακινούνται ιδέες και πλάθονται επαναστατικές συνειδήσεις. Πιθανόν τα άτομα που στεγάζονται/λειτουργούν μέσα σε αυτές, αύριο να αρνηθούν τον κόσμο της εκμετάλλευσηςμε μέσα ακόμα πιο δυναμικά από αυτό της κατάληψης. Η αυτοοργάνωση, η αντί-ιεραρχία, η αλληλεγγύη, η συλλογική ζωήκαι ο αντιεμπορευματικός/μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας των εγχειρημάτων αυτών τρομάζει ακόμα περισσότερο, όταν αυτά αποτελούν το πρόταγμα των καταληψιών. Για εμάς ανοιχτοί χώροι σαν τις καταλήψεις είναι ένα όπλο στον κοινωνικό πόλεμο που μαίνεται. Σαν καταληψίες είμαστε αλληλέγγυοι σε όλες τις καταλήψεις, όχι μόνο εντός των συνόρων όπου επιχειρείται αυτόν τον καιρό μια κατασταλτική επίθεση από το κράτος που αγγίζει τους χώρους μας, αλλά και εκτός των συνόρων όπου η καταστολή έχει διαφορετική μορφή αφού τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Τον τελευταίο καιρό η κατάληψη Rozbrat στο Πόζναν της Πολωνίας απειλείται σοβαρά με εκκένωση.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ-ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ.
Αλληλέγγυοι/Αλληλέγγυες

Ακολουθεί το κείμενο της κολεκτίβας της Rozbrat όπως το μεταφράσαμε:


«Η ROZBRAT ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ – ΝΑ ΕΠΑΝΑΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Η κολεκτίβα Rozbrat χρειάζεται στήριξη από οποιαδήποτε ομάδα, από οποιοδήποτε κίνημα και από όποιον/όποιανοιώθει την κατάληψη Rozbrat κοντά του/της. Ήδη ανακοινώνουμε ότι την ημέρα της δημοπρασίας θα πραγματοποιηθεί πορεία και σας καλούμε όλους να έρθετε. Στην ιστοσελίδα μας
www.rozbrat.org μπορείτε να δείτε τα τελευταία νέα για την νομική κατάσταση της Rozbrat και τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την κίνηση «Η Rozbrat θα μείνει!». Στηριζόμαστε στην στήριξη και στην βοήθεια σας. «Η Rozbrat θα μείνει, να επαναοικειοποιθούμε την πόλη!», στις 9 Μαΐου θα διαδηλώσουμε υπέρ της παραμονής της Rozbrat. Σας προσκαλούμε όλους να συμμετέχετε. Συγκέντρωση στις 3μμ μπροστά από το OperaHouse στην οδό Fredry. Το βράδυ θα ακολουθήσει πάρτυ στην Rozbrat. Θα προσπαθήσουμε να σας παρέχουμε χώρο για ύπνο και επίσης μπορείτε να φέρετε σκηνή μαζί σας.

Όταν τα μαύρα σύννεφα πάνω απʼτην Rozbrat μετατράπηκαν σε αληθινή απειλή αποφασίσαμε να διοργανώσουμε μια πρώτη (αλλά μάλλον όχι τελευταία) διαδήλωση υπέρ του χώρου μας. Όπως και κάποιοι από σας ήδη γνωρίζεται οι διαδικασίες που αφορούν το μέλλον της Rozbrat έχουν ξεκινήσει: η δίκη, η τράπεζα, η δημοπρασία. (Με δικαστική απόφαση η ιδιοκτησία της Rozbrat έχει περάσει στα χέρια της τράπεζας από την οποία οι παλιότεροι ιδιοκτήτες είχαν πάρει μεγάλο δάνειο χωρίς να το εξοφλήσουν. Η τράπεζα έχει ξεκινήσει την διαδικασία πώλησης της Rozbrat με δημοπρασία ώστε να πάρει τα χρήματα της πίσω). Δεν θα παραμείνουμε παθητικοί, είναι η σωστή ώρα να δείξουμε την παρουσία μας στην πόλη, στους δρόμους της.

Οι αρχές της πόλης, ενάντια στα ίδια τους τα λεγόμενα, δεν θέλουν την Rozbrat να μείνει. Δενστηρίζουν τον χώρο ούτε τον λόγο ύπαρξης της. Τα λόγια του αντιδημάρχου του Πόζναν όταν συναντηθήκαμε δεν μας αφήνουν περιθώρια να σκεφτόμαστε με αισιοδοξία: δεν υπάρχει χώρος για μας εδώ που είμαστε τώρα, δεν υπάρχει χώρος για μας στο κέντρο της πόλης, μπορεί να υπάρχει κάτι στα προάστια αλλά αυτό έρχεται χωρίς μια σοβαρή πρόταση… οπότε δεν υπάρχει πιθανότητα. Η πολιτική της πόλης είναι ξεκάθαρη: πετάξτε έξω ότι είναι διαφορετικό, μη-κερδοφόρο, ότι δεν ταιριάζει στην εμπορική εικόνα του Πόζναν. Θέλουν να καθαρίσουν το κέντρο για να γίνει ένα ανεξέλεγκτο εμπορικό κέντρο.

Για να διαμαρτυρηθείτε ενάντια στην εμπορική ανάπλαση της πόλης, ενάντια στον συμβιβασμό με τις μεγάλες εταιρίες, ενάντια στην καταστροφή των κοινωνικών δεσμών και υπερασπίζοντας χώρους σαν την Rozbrat όπου κοινωνικές, πολιτιστικές και πολιτικές λειτουργίες δρουν μαζί - στις 9 Μαΐου στις 3μμ μπροστά στην OperaHouse θα υπάρξει συγκέντρωση αλληλεγγύης κάτω απʼτο σλόγκαν: «Η ROZBRATΘΑ ΜΕΙΝΕΙ – ΝΑ ΕΠΑΝΑΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Κολεκτίβα Rozbrat

*Η 6η Μαΐου/2009 έχει ανακοινωθεί ως πανευρωπαϊκή ημέρα δράσεων αλληλεγγύης στην κατάληψη Rozbrat.