Κυριακή 31 Μαΐου 2009

Αυτή είναι μια πρωτη παρουσίαση του αυτοδιαχειριζόμενου κοινωνικού χώρου στη πλ. Γαρδένιας του Ζωγράφου .

Τι είναι ο Αυτοδιαχειριζόμενος Χώρου Πολιτισμού «Γαρδένια»

Κάποτε υπήρχαν οι γειτονιές. Οι κάτοικοι έπαιζαν, συναντιόταν, διασκέδαζαν, γλένταγαν, αγαπιόνταν. Ήρθαν οι καφετέριες, τα κλαμπ, η τηλεόραση. Σήμερα έχουμε κρίση και ακρίβεια και κλεινόμαστε όλο και περισσότερο στα σπίτια μας. Όλα μοιάζουν να οδηγούν σε αδιέξοδο. Για μας όμως αδιέξοδος είναι ο δρόμος του ατομισμού που οδηγεί στην μεγαλύτερη μοναξιά. Εμείς λέμε πως όλα πρέπει να γίνουν αλλιώς, να γίνουν ξανά συλλογικά.
Δεν αναπολούμε τους παλιούς κόσμους. Φτιάχνουμε ένα νέο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας, στις ανάγκες όλων των κατοίκων του Ζωγράφου. Ένα χώρο ελεύθερο για κάθε πολιτική άποψη και πολιτιστική έκφραση. Ένα χώρο όπου θα βρίσκονται και θα δημιουργούν εργαζόμενοι και άνεργοι, μετανάστες, γονείς, μαθητές και φοιτητές. Πιστεύουμε πως δεν χρειαζόμαστε άλλη μια καφετέρια. Θέλουμε ένα μέρος όπου ο καθένας να έχει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει τα ταλέντα του. Χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουμε για αυτό.
Εδώ και ένα μήνα προσπαθούμε να φτιάξουμε έναν τέτοιο Χώρο Πολιτισμού. Γλέντια, πάρτι, παιχνίδια για μικρούς, προβολές, εκδηλώσεις, συζητήσεις, θεατρικό παιχνίδι δίνουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο πρώην Ίνφο Καφέ. Δυστυχώς όμως ο δήμαρχος έχει άλλη άποψη. Και αυτό επειδή το μόνο που μπορεί να ονειρευτεί είναι ένα «ωραίο Ζαχαροπλαστείο» που θα εκμεταλλεύεται κάποιος ιδιώτης. Ίσως το ξανακάνει εκλογικό του κέντρο. Όμως, και ας μην το ξεχνάμε αυτό, στον κόσμο που ζει ο δήμαρχος δεν γίνεται τίποτα χωρίς αντάλλαγμα. Ο τελευταίος ενοικιαστής άφησε πίσω του τόσα απλήρωτα νοίκια. Ποιος εγγυάται ότι ο επόμενος που θέλει να φέρει ο δήμαρχος δεν θα αφήσει και αυτός χρέη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στον δήμο μας.


Γιατί αυτοδιαχειριζόμενος Χώρος

Δεν θέλουμε αυτός ο χώρος να είναι στα χέρια ιδιώτη. Αλλά και στα χέρια του δήμου θα γίνει ένα ακόμη αποστειρωμένο «Πνευματικό Κέντρο», μακριά από τις ανάγκες των κατοίκων. Παλεύουμε ο Χώρος αυτός να ανήκει στους κατοίκους. Και ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί αυτό είναι να τον διαχειρίζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος ο χώρος να είναι ανοικτός. Ανοικτός σε όλους τους συλλόγους, τους φορείς, τις ομάδες, σε όλους όσους παίρνουν πρωτοβουλίες και αναλαμβάνουν την υλοποίηση κάθε ιδέας. Μόνο ένας τέτοιος χώρος μπορεί να δώσει ζωή στην πόλη, να μας αλλάξει, εμάς και την καθημερινότητά μας. Να αλλάξει, έστω και λίγο, τον κόσμο γύρω μας.





Σχετικα δημοσιεύματα
Συζήτηση - Συνέλευση για τη χρήση του info cafe στου Ζωγράφου
Από τα εγκαίνια του νέου αυτοδιαχειριζόμενου χώρου πολιτισμού
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Φεβρουαρίου 2009
πρόγραμμα εκδηλώσεων 12 με 20 Μαρτίου
Φωτορεπορτάζ από τη ζωή του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου πολιτισμού


Πρόγραμμα 29/3 με 15/4
Πρόγραμμα 21/4 με 6/5
Πρόγραμμα 15/5 με 31/5

Διπλή εκκένωση του χώρου (σχετικα με τις αποπειρες του δημαρχου Ζωγραφου και των μπραβων του να εκκενωσουν το χωρο δυο φορες
πηγη:http://indy.gr/projects/gardenia/project-home


­