Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΗΣ(??? ) κ=ο'ς ΜΟΥΡ???


Πρωτογνωρισαμε τον Μαικλ Μουρ μεσα απο τα βιβλια του: "που παει η αμερικη" και ηληθιοι λευκοι"
Τοτε ο λογος του ειχε φανει ριζοσπαστικος,καυστικος,απροβλεπτος.
Στο περσαμα του χρονου ομως ο Μουρ ολο και περισσοτερο εμοιαζε να ειναι κατι διαφορετικο απο αυτο που εδειχνε.τιποτα περισσοτερο παρα ενας τυχοδιωκτης που ξερει να πουλαει καλα το τομαρι του.Και πανω απο ολα μονοπλευρος και μεροληπτικος.
Ο ανθρωπος που αναφωνησε "ντροπη σας κυριε Μπους",δεν ειναι λοιπον
παρα ενα τρωκτικο της δημοσιογραφιας και των ντοκυμανταιρ?Εναςπαραμυθας και διαστρεβλωτης των γεγονοτων?Απο τις ταινιες "fahrenheit 9/11"(οπου υποστηριζε οτι η οικογενεια του Μπιν Λαντεν φυγαδευτηκε απο τον ηλιθιο κατα τα λοιπα συμφωνα με τους ισχυρισμους του,Μπους τζουνιορ πριν το χτυπημα της 9/11) μεχρι το "bowling for colubine( ο ελληνικος τιτλος ηταν ακηρυχτος πολεμος)και απο το μπεστ σελερ "dude.where is my country" μεχρι το νεο πολυκροτο ντοκυμανταιρ που ετοιμαζει με τιτλο:"capitalism alove story",ο Μουρ αποδυκνυεται ενας κοινος λαικιστης που κινειται στο ιδιο μοτιβο.Φθηνος λαικιστικος αντικαπιταλισμος-αντιαμερικανισμος.
Δεν ηταν λιγοι αυτοι που τον επεκριναν οτι παιζοντας με το χαρτι του αντιαμερικανισμου-αντικαπιταλισμου στην ιδια την αμερικη,στην ουσια προσθετε πολλα εκατομμυρια στον λογαριασμο του.Ακομα και ο μεγαλος διανοητης Νοαμ Τσομσκι εχει εκφραστει εναντιον του Μουρ.Σε καποια συνεντευξη ο Τσομσκυ ειχε πει: "Ι don't know much about Michael Moore, but someone should take a good look at who his audience is.."(σ.σ:Δεν ξέρω πολλά για τον Μάικλ Μουρ, αλλά κάποιος πρέπει να λάβει μια καλή ματιά που είναι το κοινό του...
Το κύμα αμφισβητήσεων εναντίον του αμερικανού κινηματογραφιστή και συγγραφεα
ξεκινησε λίγο πριν από την πρεμιέρα, στο Φεστιβάλ των Καννών, του νέου ντοκυμανταιρ του «Sicko» το οποίο καταγγέλλει το αμερικανικό υγειονομικό σύστημα με αποτελεσμα να δεχτει την μηνι φαρμακευτικων κολοσσων οπως οι:Pfizer,Glaxosmithkline και Astrazeneca.
Και καλως ο Μουρ αγγιξε το ζητημα της ιατροφαρμακευτικης περιθαλψης και νοσηλειας.
Πολλοι ειναι μολαταυτα αυτοι που τον κατηγορουν για αντιδεοντολογικες και ανηθικες με8οδους οχι μονο στο "sisko" αλλα και στα διαφορα κατα καιρους "πονηματα" του .
Οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ο Μoυρ δεν είναι μισητές μόνο στην αμερικανική Δεξιά αλλά και σε μερίδα της Αριστεράς, όπως υποστηρίζουν οι Ρικ Κέιν και Ντέμπι Μέλνικ, δημιουργοί του ντοκυμαντέρ «Manufacturing Dissent» («Κατασκευάζοντας διαφωνία»). Ανοίγοντας μέτωπο εναντίον του Μουρ οι δύο δημιουργοί ισχυρίζονται ότι οι τακτικές του είναι αντιδεοντολογικές και «ανήθικες», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το περιοδικό «Variety». Ενα παράδειγμα αμφισβητήσιμου τρόπου χειρισμού της αλήθειας από τον Μουρ σχετίζεται με το «Ο Ρότζερ κι εγώ». Οι Κέιν - Μέλνικ ανακάλυψαν ότι ο Μουρ είχε πάρει δύο συνεντεύξεις από τον Ρότζερ Σμιθ, πρόεδρο της General Motors και υπεύθυνο για τις απολύσεις, αλλά προτίμησε να μη χρησιμοποιήσει το υλικό για να μη ρίξει όλο το φταίξιμο στον πρόεδρο.
Το «Manufacturing Dissent» πήρε και πολιτικές διαστάσεις γιατί έγινε «σημαία» της συντηρητικής Δεξιάς που το χρησιμοποιεί εναντίον του Μουρ για προπαγανδιστικούς λόγους, την ώρα που οι Κέιν - Μέλνικ είναι δηλωμένοι αριστεροί, όπως και πολλοί από τους επωνύμους που μίλησαν εναντίον του Μουρ
Καποιοι αλλοι εσπευσαν να τον χαρακτηρισουν προβοκατορα,ενω ο ακτιβιστής νομικός (και υποψήφιος για την προεδρία της Αμερικής με το Κόμμα των Οικολόγων) Ραλφ Νέιντερ
αλλα και δηλωμενοι αριστεροι διανοουμενοι τον κατηγορησαν με εντονο τροπο για τον τροπο με τον οποιο ασκουσε προπαγανδα.
Πενήντα τριών χρόνων σήμερα, ο Μάικλ Μουρ, ένας υπέρβαρος, αξύριστος, γενικώς ατημέλητος τύπος, που κυκλοφορεί με καπελάκι του μπέιζμπολ και τα πουκάμισα χύμα έξω από τα παντελόνια,δειχνει σαν ενα ατομο που δεν ενδιεφερεται για τα "υλικα αγαθα"που παραγει ο καπιταλισμος,σαν γνησιος υποτιθεται(?) εκφραστης του αντικοινοβουλευτισμου ,αλλα με αρκετα εκατομμυρια οπως ειπαμε στους λογαριασμους του.
Και αν δεν εχω το δικαιωμα σε αυτο το σαιτ να εκφρασω ελευθερα την γνωμη μου τοτε που μπορω?
Στο "ριζοσπαστη" που βαζει σε ενα "καζανι" τους διανοητες-αναρχικους Χαουαρντ Ζην και τον Τσομσκυ με τον ...serial conspiracy theory fun(αυθαιρετη εκφραση για τον κατα συρροην φανατικο των θεωριων συνωμοσιας) Mαικλ Μουρ,θεωροντας τους προφανως προσωπικοτητες του ιδιου "βεληνεκους"?
Ενδεχομενως στο σπιτι του "λαου" μπερδευουν τις πραγματείες των Τσομσκυ και του Μουρ για στηριξη στον "δημοκρατικο" Κερρυ ο οποιος με την σειρα του εκανε λογο περί ρεαλιστικής αναγκαστικής επιλογής επιθεσης στο Ιρακ...

Τελικα ισως εξω απο το χρηματηστηριο κραυγαζωντας μοναχος με μια ντουντουκα" σαν μια γραφικη καρτουνιστικη φυσιογνωμια "που ειναι τα χρηματα μας",ο αξιοτιμος κυριος Μουρ εννοουσε που ειναι τα χρηματα μου... ειδομεν....


Αμβροσιος Δροσος

derec89@freemail.gr