Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Για την πορεία αλληλεγγύης με αφορμή τον εμπρησμό του Αγρού.


οι αφισες του καλεσματος για την πορεια αλληλεγγυης για τον εμπρησμο του Αγρου.

ενα απο τα πανω πριν ξεκινησει η πορεια.

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 9 Ιανουαρίου στους Αγίους Αναργύρους η πορεία αλληλεγγύης στο αυτοδιαχειριζόμενο κατειλημμένο έδαφος «Αγρός» μετά τον πρόσφατο εμπρησμό του. Με την πορεία έκλεισε ένας πρώτος κύκλος αντιπληροφόρησης στις γειτονιές μας που συμπεριλάμβανε μικροφωνικές συγκεντρώσεις, αφισοκολλήσεις και μοιράσματα κειμένων.
Η πορεία ξεκίνησε γύρω στη μία το μεσημέρι από την εορταστική πλατεία των Αγίων Αναργύρων όπου και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από τις 11 το πρωί. Το δέντρο-στολίδι της έρημης κι εμπορευματικοποιημένης κεντρικής πλατείας του δήμου των Αγίων Αναργύρων, ζεστάθηκε για πρώτη φορά μέσα στις «γιορτές» από τη συντροφιά 400 περίπου ατόμων που το είχανε κυκλώσει. Φαίνεται πως οι προσπάθειες των τοπικών δημοτικών αρχόντων αλλά και των καταστημαρχών να κατασκευάσουν μια επίπλαστη γιορτινή ατμόσφαιρα, σκόνταψε όλες αυτές τις μέρες μπροστά στην γενικευμένη αποξένωση που παράγει ο πολιτισμός της κατανάλωσης και της αλλοτρίωσης από τον κόσμο των εμπορευμάτων.
Στον αντίποδα, το Σάββατο η πλατεία ζωντάνεψε. Εκατοντάδες γνωστοί κι άγνωστοι, φίλοι και μη, σύντροφοι και συναγωνιστές, συναντήθηκαν στην πλατεία. Τα πηγαδάκια μετρίασαν τη βουή της κυκλοφοριακής κίνησης πέριξ της πλατείας, η μικροφωνική εγκατάσταση αντικατέστησε με αγωνιστική διάθεση τους μίζερους εορταστικούς σκοπούς στους προθάλαμους των καταστημάτων, οι περαστικοί αντίκρισαν με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση του γεγονότος του εμπρησμού του αγρού την οποία φυσικά και ποτέ δεν θα μάθαιναν από τις τηλεοράσεις…
Η ώρα πέρασε, τα κείμενα, τα τρικάκια κι οι σημαίες μοιράστηκαν, οι περιφρουρήσεις και τα πανό πήρανε τη θέση τους, το μπλοκ της διαδήλωσης στήθηκε -αρχικά- στη λεωφόρο Χασιάς.
Κατά τη διάρκεια της πορείας αναγράφτηκαν συνθήματα σε δημόσιους χώρους και κτίρια, μοιράστηκαν εκατοντάδες προκηρύξεις κι έγιναν πολλές κουβέντες –στο πόδι- με γείτονες και περαστικούς που ζητούσαν να μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για την πορεία και τον εμπρησμό του Αγρού.
Τα εποχούμενα τάγματα της αστυνομίας (η δέλτα της γειτονιάς μας), δεν άργησε να εμφανιστεί στο μπροστινό μέρος της πορείας και με περίσσια μαγκιά δεν δίστασε να αποπειραθεί να ανακόψει την πορεία στον στρογγυλό κόμβο του Ιλίου. Εκεί, η ομάδα δέλτα παρέταξε κάθετα στο δρόμο της πορείας τις μηχανές της και οι έφιπποι σερίφηδες υπέδειξαν την ανακοπή της πορείας προς άλλη κατεύθυνση από αυτή την οποία διένυε. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν έγινε δεκτό από τη διαδήλωση και την περιφρούρησή της. Οι διαδηλωτές συνέχισαν στο προκαθορισμένο δρομολόγιο αγνοώντας τις προκλήσεις των μπάτσων, περικυκλώνοντας αυτούς που δεν δέχονταν να απομακρύνουν τις μηχανές τους και τα σώματά τους από την κεφαλή της πορείας. Η ένταση εκτονώθηκε όταν κι οι τελευταίοι «δελτάδες» ένιωσαν τον κλοιό να στενεύει κι απομακρύνθηκαν μέσα –πλέον- από την πορεία.
Στη συνέχεια η πορεία κατευθύνθηκε προς το κέντρο του Ιλίου όπου κι εμφανίστηκε από απόσταση μία διμοιρία ματ. Διαμέσου των δρόμων της γειτονιάς του Ρίμινι η πορεία κατέληξε σε μία από τις δύο εισόδους του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» επί της λεωφόρου Χασιάς. Οι περισσότεροι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς τον χώρο του Αγρού έτσι ώστε να οσμιστούν τα αποτελέσματα της παρακρατικής θρασυδειλίας, τη συνέχεια του αγώνα της αλληλεγγύης αλλά και τις νέες ενδυναμωμένες συλλογικές και πολιτικές προοπτικές που ανοίγονται για το εγχείρημα του Αγρού.
Να σημειώσουμε πως για ώρες μετά τη λήξη της χθεσινής πορείας, διμοιρία των ματ είχε εγκατασταθεί στον περίβολο του δημαρχείου Ιλίου στα πρότυπα της πράσινης ανάπτυξης και της πρόσφατης νέας συνεργασίας του προ.πο με την τοπική αυτοδιοίκηση.
http://www.thersitis.gr/