Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Η αλληλεγγύη στους μετανάστες είναι το όπλο μας

Τις «γιορτινές» μέρες που προηγήθηκαν, στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, η πολιτική και δημοτική εξουσία, μπάτσοι κάθε είδους, μέσα μαζικής ενημέρωσης και «αγανακτισμένοι» καταστηματάρχες επιδόθηκαν με λύσσα σε γενικευμένο κυνήγι μεταναστών μικροπωλητών. Μεικτές ομάδες της δημοτικής αστυνομίας, της ομάδας Ζήτα και των ειδικών φρουρών βρίσκονταν παντού για να «εξαφανίσουν» με κάθε τρόπο όλους αυτούς που με το σκουρόχρωμο δέρμα τους και τα λιγοστά εμπορεύματά τους «χαλούσαν» την ψεύτικη ευφορία των λευκών και πλούσιων.

Άγνωστος αριθμός μεταναστών συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε και οδηγήθηκε σε τμήματα και δικαστήρια χωρίς δικηγόρους και μεταφραστές. Ίδιος και απαράλλαχτος ο σαδισμός και ο ρατσισμός των ένστολων καθαρμάτων: κλωτσιές, μπουνιές και βρισιές την ώρα της σύλληψης, βασανιστήρια μέσα στα τμήματα, ξυλοδαρμοί ακόμη και μετά τη μεταφορά τους από τα νοσοκομεία στα τμήματα. Μετανάστες από τη Σενεγάλη, τη Γουινέα, τη Νιγηρία, το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν γέμισαν το διαβόητο τμήμα Ακροπόλεως, όπου το «μεμονωμένο περιστατικό» του βασανισμού του Χιλιανού κρατούμενου αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα.


Σ' αυτή την πραγματικότητα, κάποιοι μετανάστες υφίστανται κανονική κλοπή των μικροαντικειμένων που πουλούν, αφού οι εκθέσεις κατάσχεσης είναι ανύπαρκτες, άλλοι κρατούνται σε άθλιες συνθήκες, άρρωστοι και χτυπημένοι, για απροσδιόριστο αριθμό ημερών χωρίς να μπορούν να επικοινωνήσουν με κανέναν, μέχρι να δοθεί η εντολή από το τμήμα Αλλοδαπών της Πέτρου Ράλλη να αφεθούν ελεύθεροι, άλλοι δικάζονται με κατασκευασμένα κατηγορητήρια για «αντίσταση», «απείθεια» και «επίθεση κατά αστυνομικών», για να δικαιολογηθούν τα σημάδια της κακοποίησής τους και άλλοι, οι «χωρίς χαρτιά», παραμένουν ξεχασμένοι στα κελιά μέχρι να απελαθούν.

Μια ελάχιστη εικόνα των παραπάνω δίνουν όσα συνέβησαν το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου στους δρόμους γύρω από την Ερμού. Περίπου πενήντα μπάτσοι όλων των σωμάτων κυκλώνουν μετανάστες στην οδό Καλαμιώτου. Με μηχανές και πεζοί εγκλωβίζουν τέσσερις από αυτούς, στον ένα βάζουν τρικλοποδιά περνώντας με τη μηχανή, τον ρίχνουν κάτω και στη συνέχεια τον ξυλοκοπούν. Περαστικοί απαιτούν τη μεταφορά του σε νοσοκομείο, όπου και οδηγείται κρατούμενος χωρίς κατηγορία, ενώ μετά την επιστροφή του στο τμήμα Ακροπόλεως ξυλοκοπείται ξανά από τους μπάτσους που τον μετέφεραν γιατί τους «καθυστέρησε». Στο ίδιο τμήμα οδηγούνται και οι άλλοι τρεις, όπου και κακοποιούνται. Την επόμενη μέρα στο αυτόφωρο κατηγορούνται για «αντίσταση, απείθεια και φθορές κατά ξένης περιουσίας» από τους μπάτσους και τον ιδιοκτήτη καφετέριας, οι οποίοι όμως δεν εμφανίζονται κι έτσι η δίκη αναβάλλεται για τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010. Ο ένας μετανάστης συνεχίζει να κρατείται στο τμήμα γιατί δεν έχει «χαρτιά», ενώ έχει υποβάλει αίτηση χορήγησης πολιτικού ασύλου. Μαζί τους δικάζεται ακόμη ένας μετανάστης που συνελήφθη την ίδια ώρα στο Μοναστηράκι και κατηγορείται για «απρόκλητη επίθεση σε αστυνομικούς», «εξύβριση» και «απειλή».




ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΙ


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2010,

ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ, 10.00 π.μ.



αλληλέγγυες/οι