Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

ανακοινωση της ανοιχτης συνελευσης του αυτοδιαχειριζομενου παρκου ΚΥΠΡΟΥ&ΠΑΤΗΣΙΩΝ για το πεσιμο των μπατσων,

Τον τελευταίο χρόνο, ο αγώνας για την υπεράσπιση του πάρκου Κύπρου και Πατησίων από τα νύχια του Δήμου και των εργολάβων -συνεργεία των οποίων με τη συνοδεία της αστυνομίας ισοπέδωσαν το πάρκο στις 26 του περασμένου Γενάρη κόβοντας αιωνόβια δέντρα με σκοπό την κατασκευή ιδιωτικού γκαράζ- κατάφερε όχι μόνο να αποτρέψει αυτά τα κερδοσκοπικά σχέδια τσιμεντοποίησης, αλλά και να δημιουργήσει στη γειτονιά έναν ελεύθερο πράσινο χώρο, ανοιχτό σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, ντόπιους και μετανάστες. Η αυτοοργάνωση μέσα από τη δημιουργία και τη λειτουργία της ανοιχτής συνέλευσης του πάρκου οδήγησε στην αναδιαμόρφωση του χώρου, όπου φυτεύτηκαν δεκάδες νέα δέντρα, επισκευάστηκε και εμπλουτίστηκε η παιδική χαρά και τοποθετήθηκαν νέα παγκάκια. Έτσι, τόσο μέσα από εκδηλώσεις όσο και στην καθημερινότητα το πάρκο έγινε ένα κομμάτι του ψηφιδωτού των κοινωνικών αντιστάσεων στην πόλη και ένας ζωντανός χώρος συνάντησης για δεκάδες ανθρώπους, ανταγωνιστικός προς τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις ρατσιστικές ή φυλετικές προκαταλήψεις. Ένας χώρος αυτοδιαχειριζόμενος, όπου η φροντίδα, η καθαριότητα και η λειτουργία του δεν ανατίθεται στις αρχές, σε εκείνους δηλαδή που επιχείρησαν να τον καταστρέψουν, αλλά τις αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που αγωνίζονται για αυτόν.



Σήμερα όμως το αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο Κύπρου και Πατησίων δέχεται μία διπλή επίθεση: υπονομευτική από τη μια μεριά και κατασταλτική από την άλλη.



Συγκεκριμένα, τους τελευταίους μήνες επιχειρείται, από ορισμένους που δε σέβονται και εκμεταλλεύονται τον αγώνα στο πάρκο, η μετατροπή του χώρου σε πιάτσα εμπορίας ουσιών. Πάνω σε ένα ζωντανό χώρο αγώνα επιχειρείται να επιβληθεί μια λειτουργία αλλοτρίωσης, αποχαύνωσης και συναλλαγής, υπονομευτική και διαβρωτική προς τα χαρακτηριστικά του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου, η οποία ιστορικά αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα της εξουσίας απέναντι σε χώρους νεολαίας αλλά και σε χώρους αμφισβήτησης. Ταυτόχρονα, εξαιτίας αυτής της κατάστασης ανοίγει ο δρόμος για τη δυσφήμιση, την κοινωνική απαξίωση του αγώνα και τέλος τις αστυνομικές εισβολές στο πάρκο. Πρόκειται για επανειλημμένες εισβολές που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο μήνα, με απώτερο στόχο την εδραίωση της αστυνομίας πάνω στο πάρκο, την τρομοκράτηση και την καταστολή του εγχειρήματος.



Η ανοιχτή συνέλευση του πάρκου έχει ταχθεί απέναντι στην επιχειρούμενη μετατροπή του χώρου σε πιάτσα και αρκετά μέλη της προσπαθούν εδώ και μήνες με πολλούς τρόπους -ανάρτηση πανό, αναγραφή συνθημάτων, μοίρασμα κειμένων, συνεχείς παραινέσεις και παρεμβάσεις προς όλους- να αποτρέψουν αυτή την κατάσταση και τα συνακόλουθά της.



Ως απόρροια αυτής της συλλογικής κοινωνικής προσπάθειας απέναντι στην επιβολή στο πάρκο ιδιοτελών συμφερόντων και συμμοριακής νοοτροπίας συνέβη η δολοφονική, ως προς τις πιθανές της συνέπειες, επίθεση που δέχτηκε μέλος της ανοιχτής συνέλευσης το απόγευμα της πρωτοχρονιάς, από παρέα νεαρών ατόμων που προσπάθησαν να τον χτυπήσουν (με ρόπαλο του μπέηζμπολ κλπ), μετά από υπόδειξη ότι το πάρκο είναι χώρος κοινωνικού αγώνα και όχι χώρος διακίνησης και συναλλαγής ουσιών. Η επίθεση αυτή αποκρούστηκε χωρίς να επιτύχει το στόχο της, αποτελεί όμως σημάδι για το τι διακυβεύεται και για την ανάγκη κοινωνικής ενίσχυσης του αγώνα στο αυτοδιαχειριζόμενο πάρκο και ενδυνάμωσης της αλληλεγγύης των αγωνιζόμενων ανθρώπων.



ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΧΩΡΟΥ ΑΓΩΝΑ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΟΣΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ



ΘΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΤΟΥ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ, ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ



ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - ΕΞΩ Η ΕΜΠΟΡΙΑ ΟΥΣΙΩΝ
ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΠΑΡΚΟ



Πρωτοβουλία από την ανοιχτή συνέλευση του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου
Κύπρου και Πατησίων
http://kiproukaipatision.blogspot.com/2010/01/blog-post.htm
l